Ucrainenii au pus-o pe senatoarea Diana Șoșoacă pe lista dușmanilor de stat

0 92

Diana Șoșoacă a fost plasată pe lista dușmanilor Ucrainei de către organizația Mirotvoreț, care din 2014, după prima agresiune rusească împotriva țării, întocmește o listă a personajelor care promovează propaganda statului agresor sau atacă prin declarații suveranitatea Ucrainei.

Diana Șoșoacă este acuzată de Mirotvoreț de:

  • Încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei Propaganda anti-ucraineană.
  • Răspândirea narațiunilor propagandistice de la Kremlin
  • Negarea dreptului Ucrainei la apărare armată împotriva agresorului rus
  • Participarea la atacuri de informare și propagandă asupra Ucrainei

 

Senatoarea româncă, a depus un proiect de lege care propune anexarea unei părți a regiunii de sud a Ucrainei la România De asemenea, ONG-ul solicită autorităților ucrainene să examineze acțiunile lui Șoșoacă:

„Centrul Mirotvoreț solicită organelor de drept să examineze această informație ca pe o declarație despre comiterea de către acest cetățean a unor acte deliberate împotriva securității naționale a Ucrainei, a păcii, a securității omenirii și a legii și ordinii internaționale, precum și a altor infracțiuni”.

Mirotvoreț susține că obiectivul său este de a oferi informații și consiliere autorităților ucrainene, pentru „a aduce pace și armonie” în Ucraina. Informațiile adunate de organizație sunt inclusiv folosite de justiția ucraineană, care recunoaște datele Mirotvoreț ca posibile dovezi în procese. Printre personajele incluse pe listă se numără și prim-ministrul ungar, Viktor Orban, sau președintele croat, Zoran Milanovic, ambii făcând afirmații în sprijinul Kremlinului de-a lungul timpului. Șoșoacă a depus în Parlament un proiect de lege pentru anexarea de teritorii ucrainene Săptămâna trecută, Șoșoacă a depus în Parlament un proiect de lege prin care cerea anexarea la România a mai multor teritorii ucrainene.

„România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”, se arată în proiect. Ulterior Șoșoacă a spus că „modalitățile propuse” de anexare a teritoriilor sunt „diplomatice”.

Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko, a anunțat că „inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

„Un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România. MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a scris, vineri, pe Facebook, Oleg Nikolenko.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata