UE impune noi sancțiuni pentru destabilizarea Republicii Moldova. Printre vizați, oameni apropiați ai oligarhului fugar Ilan Șor. Cine sunt ei

253

Consiliul UE a impus sancțiuni pentru șase persoane și o organizație responsabilă de acțiuni menite să destabilizeze, submineze și să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova, iar șeful diplomației UE a calificat decizia drept „un nou semnal politic important de susținere neclintită” a țării vecine.

Arina Corșicova, Dumitru Chitoroagă, Maria Albot și Victor Petrov sunt printre persoanele care s-au ales cu sancțiuni impuse de Uniunea Europeană, acestea fiind și printre apropiații oligarhului fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția de la Chișinău în Israel.

Arina Corșicova conduce mai multe trusturi de comunicare media în Republica Moldova, dintre care unul deține două canale de televiziune, «Accent TV» și «Primul în Moldova», ale căror licențe de emisie au fost suspendate de Republica Moldova pentru difuzarea de informații incorecte privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și privind evenimente politice actuale din Republica Moldova. Deși și-a pierdut licența de emisie TV, «Primul în Moldova» continuă difuzarea de declarații false menite să destabilizeze ordinea constituțională din Republica Moldova. (…) . În plus, ea este asociată cu Ilan Șor.

Dumitru Chitoroagă este administratorul unui trust media care deține mai multe canale de comunicare media în Republica Moldova, fiind în același timp și director al acestor canale. Respectivele canale de comunicare media promovează frecvent mesaje menite să obstrucționeze și să submineze procesul politic democratic prin afirmații vădit false referitoare la guvernul Republicii Moldova. În plus, acestea își exprimă sprijinul fățiș pentru persoana inclusă pe listă Ilan Șor și partidul său politic «SHOR» («ȘOR»). Unele dintre aceste canale au fost deținute sau înființate de Ilan Șor prin intermediari.

Maria Albot este o veche asociată de încredere a persoanei incluse pe listă Ilan Șor. Ea deține în prezent un rol de conducere într-una dintre fundațiile acestuia, Fundația «Miron Șor», și este implicată în dosarul «Frauda bancară», care a afectat stabilitatea financiară a Republicii Moldova. Anterior, ea a ocupat funcții în alte societăți sau fundații deținute de Ilan Șor sau asociate cu acesta. Prin urmare, ea este asociată cu Ilan Șor.

Victor Petrov este adjunctul bașkanului Adunării Populare a Găgăuziei și liderul Uniunii Poporului din Găgăuzia, o mișcare sociopolitică vădit pro-rusă care a fuzionat cu partidul politic «Renaștere». Primește sprijin politic din partea persoanei incluse pe listă Ilan Șor. Victor Petrov se implică activ în diseminarea de informații false și în incitarea la violență, precum și în cultivarea unui sentiment de teamă în rândul populației găgăuze din Republica Moldova în legătură cu o posibilă pierdere a autonomiei provocată de autoritățile din Chișinău”, se arată în documentul CE.

În aceiași listă figurează și organizația „Scutul Poporului” care este fondată și condusă de Chiril Guzun, un ex-polițist de frontieră.

Chiril Guzun este fondatorul și actualul lider al «Scutului Poporului», o organizație paramilitară din Republica Moldova care include foști militari, foști polițiști și fost personal de asigurare a respectării legii, care recurg la violență când participă la proteste, mai ales pentru a destabiliza Republica Moldova. În timpul încercărilor din februarie 2023 de destabilizare a guvernului național, grupurile de protestatari afiliate partidului «ȘOR», care a fost ulterior interzis, și partidului «Acasă Construim Europa» («PACE») au fost sprijinite și înconjurate de membri ai «Scutului Poporului», care au fost implicați în revolte și demonstrații violente”, mai scrie în decizia UE.

Este vizat măsurilor restrictive și Dmitri Miliutin, adjunctul şefului Departamentului pentru Informaţii Operaţionale al Serviciului al Cincilea din cadrul FSB.

Dmitri Miliutin este șeful adjunct al Departamentului de informații operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), responsabil cu operațiunile sub acoperire ale Rusiei în Republica Moldova începând din 2016, în special în regiunea Transnistria, destabilizând ordinea constituțională. Prin agenții săi, Milyutin conduce, coordonează și manipulează anumiți actori politici din Republica Moldova în urmărirea de obiective pro-ruse, subminând astfel procesul politic democratic din Republica Moldova. În plus, grupul lui Milyutin este implicat în organizarea protestelor violente și a altor acte de violență care au loc în Republica Moldova”, potrivit documentului.

Măsurile restrictive anunțate de UE prevăd că persoanele vizate au interdicție de intrare în UE, iar activele din țările europene vor fi înghețate.

În urma anunțului CE, Josep Borell, șeful diplomației Uniunii Europene a menționat că:

„Republica Moldova este una dintre cele mai afectate țări de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. Există încercări serioase și continue de destabilizare a statului. Listările de azi trimit un nou semnal politic important de susținere neclintită pentru Republica Moldova, stabilitatea, independența și suveranitatea sa. Uniunea Europeană rămâne determinată să continue să reprime pe cei care destabilizează vecinătatea directă”. 

Reacția liderilor de la Chișinău

Iar liderii de la Chișinău au salutat hotărârea structurii europene.

„Astăzi, Consiliul UE a avut o acțiune decisivă, prin noile măsuri restrictive împotriva celor, care subminează democrația în R. Moldova. Aceste măsuri transmit un mesaj puternic – împreună, noi suntem puternici în oferirea unui viitor sigur”, a scris președintele Maia Sandu pe internet.

 

„Este un semn clar că avem sprijinul necondiționat al UE în lupta împotriva războiului hibrid al Rusiei și a încercărilor de a submina statul de drept și securitatea țării noastre”, a menționat premierul moldovean, Dorin Recean.

 

 „Uniunea Europeană își extinde regimul de sancțiuni pentru 6 persoane, inclusiv un agent FSB și o entitate juridică implicată în destabilizarea Republicii Moldova. Salutăm aceste acțiuni ca o dovadă a angajamentului UE față de o ordine și stabilitate bazate pe reguli în regiunea noastră”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și