UE lansează misiunea civilă de susținere a Republicii Moldova împotriva ameninţărilor hibride. Ce înseamnă asta?

0 92

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat luni trimiterea unei noi misiuni civile în Republica Moldova cu scopul de a întări securitatea acestei țări împotriva amenințărilor hibride, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, informează Agerpres.

Misiunea, creată oficial la 24 aprilie, la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, va consolida structurile de gestionare a crizelor din republică şi o va ajuta să-şi îmbunătăţească rezistenţa la ameninţările hibride, inclusiv securitatea energetică, pentru ca aceasta să poată contracara manipularea informaţiilor sau a ingerinţelor străine, a explicat Consiliul Afaceri Externe într-un comunicat.

Şef al acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, ambasadorul României în Letonia şi Lituania, care va conduce operaţiunile pe teren, în timp ce comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acţiune externă pentru planificare şi operaţiuni civile, Stefano Tomat, responsabil de operaţiunile civile.

„Încercările de destabilizare a Republicii Moldova s-au înmulţit în mod semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE”, a subliniat Consiliul Afaceri Externe.

La summitul din iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidată la aderarea în uniune. În cadrul unui alt summit, în decembrie trecut, UE a afirmat că va continua să ofere întregul sprijin relevant Republicii Moldova pentru a face faţă nenumăratelor consecinţe ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În ianuarie, guvernul de la Chişinău a solicitat, într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, desfăşurarea unei misiuni în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună pe teritoriul Republicii Moldova.

De la declanşarea războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei, mai multe proteste proruse au avut loc la Chişinău, care, potrivit guvernului moldovean, au avut ca scop divizarea societăţii şi destabilizarea ţării.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata