UE și Germania resping decizia Rusiei de a plasa trei ONG-uri germane pe lista „organizațiilor indezirabile”: Este un regres serios al eforturilor de a avea relații mai bune

316

Uniunea Europeană respinge decizia luată de Procurorul General al Rusiei pe 26 mai de a include trei organizații neguvernamentale (ONG-uri) germane pe lista „organizațiilor indezirabile”, potrivit unei declarații a Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), scrie caleaeuropeana.ro.

„Această decizie, care vizează Forum Russischsprachiger Europaer e.V., Zentrum fur die Liberale Moderne GmbH și Deutsch-Russischer Austausch e.V., este cel mai recent exemplu al disprețului autorităților ruse față de o societate civilă vibrantă. Decizia Procurorului General al Rusiei dăunează, în cele din urmă, intereselor poporului rus și posibilităților de dialog deschis și liber”, se precizează în declarația serviciului diplomatic al UE.

SEAE mai transmite că Uniunea Europeană sprijină pe deplin rolul-cheie jucat de ONG-urile independente în dezvoltarea înțelegerii reciproce dincolo de frontiere și în îmbunătățirea relațiilor dintre țări. „Nimic din activitățile acestor ONG-uri nu justifică acest pas”, subliniază Serviciul.

Prin urmare, UE face apel la autoritățile ruse să revină asupra acestei decizii și să contribuie la promovarea contactelor interumane în beneficiul atât al Rusiei, cât și al Uniunii Europene.

Biroul Procurorului General al Rusiei a afirmat că activitatea celor trei ONG-uri germane „amenință fundamentele ordinii constituționale și securitatea Federației Ruse”.

Reacția Berlinului nu a întârziat să apară, ministrul german de externe, Heiko Maas, subliniind că „interzicerea activității organizațiilor care se străduiesc să promoveze înțelegerea între cele două țări și popoare ale noastre este un regres serios pentru eforturile noastre de a avea relații mai bune cu Rusia”, relatează DW. „Nimic din activitatea lor nu poate fundamenta sau justifica un astfel de pas”, a adăugat el.

Prin urmare, Maas a făcut apel la guvernul rus să revină asupra deciziei și să „încurajeze schimbul liber cu societatea civilă”. „Reprezentanților societății civile trebuie să li se permită să își desfășoare activitatea fără a fi criminalizați”, a punctat șeful diplomației germane.

Potrivit sursei citate mai sus, două dintre ONG-uri participă la Dialogul de la Sankt-Petersburg, un forum germano-rus care reunește societatea civilă, alături de experți ai grupurilor de reflecție și factori de decizie politică din ambele țări.

Măsura vine ca urmare a unei legi rusești controversate care impune ONG-urilor care primesc finanțare străină și se angajează în „activități politice” să se înregistreze ca „agenți străini”.

Toate cele trei ONG-uri își au sediul în Berlin.

Zentrum fur die Liberale Moderne GmbH se descrie ca fiind un grup de reflecție pentru democrație, libertate și deschidere către lume. Acesta cooperează cu Centrul Saharov din Moscova, dedicat protecției drepturilor omului în Rusia.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și