Uniunea Europeană intenționează să crească importurile de gaze din țări precum Statele Unite pentru a înlocui livrările din Rusia și să accelereze tranziția către surse regenerabile de energie, a anunțat comisarul european pentru energie, Dan Jorgensen. Blocul comunitar s-a angajat să renunțe la combustibilii fosili proveniți din Rusia până în 2027, ca reacție la invazia Ucrainei din 2022. Deși livrările prin gazoducte rusești s-au diminuat considerabil, importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia au crescut anul trecut, scrie Reuters.
Pentru sectoarele unde gazul nu poate fi înlocuit rapid cu electricitate, cum ar fi industria grea sau încălzirea locuințelor, UE va intensifica eforturile de a identifica surse alternative. „Va mai fi nevoie de gaz, dar trebuie să ne asigurăm că este ieftin și nu rusesc. Asta poate însemna importuri mai mari din SUA”, a subliniat Jorgensen.
În contextul volatilității pieței, cu prețuri europene de referință la gaze ajunse la maximele ultimilor doi ani, Comisia Europeană lucrează la introducerea unor „instrumente financiare” pentru a decupla prețurile energiei electrice de cele ale gazului. De asemenea, Bruxelles-ul pregătește măsuri de control mai stricte pentru a preveni fluctuațiile speculative de pe piață.
Conform legislației UE, contractele de furnizare a gazelor trebuie să se încheie până în 2049, pentru a respecta obiectivul blocului de emisii net zero până în 2050. Jorgensen a refuzat să comenteze documentele preliminare dezvăluite recent, dar a confirmat că planurile oficiale vor fi publicate săptămâna viitoare.
Importurile europene de gaze naturale lichefiate din Rusia, la „niveluri record”În 2024, Europa a importat o cantitate record de 17,8 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, potrivit Rystad Energy, cu peste 2 milioane de tone mai mult decât în anul precedent. Acest volum a făcut ca Rusia să devină al doilea cel mai mare furnizor de GNL pentru Europa, depășind Qatarul și situându-se după Statele Unite.
Creșterea importurilor a venit în ciuda eforturilor UE de a-și reduce dependența energetică de Moscova, în contextul războiului din Ucraina. În timp ce livrările prin conducte s-au diminuat — Ucraina oprind recent fluxurile de gaz rusesc pe teritoriul său — achizițiile de GNL au fost alimentate, potrivit analiștilor, de prețurile reduse oferite de Rusia și de absența unor sancțiuni directe asupra acestui tip de combustibil.
În 2024, Europa a adus din Rusia aproximativ 49,5 miliarde de metri cubi de gaz prin conducte și 24,2 miliarde de metri cubi sub formă lichefiată. O parte din acest gaz a fost revândut în afara UE, profitând de „lacune flagrante” în regimul de sancțiuni, potrivit activiștilor ucraineni.