Un acord de pace impus de Occident în Ucraina riscă să alimenteze foamea Rusiei de teritorii

101

Războiul din Ucraina va intra în curând spre al treilea an, fără niciun semn de încetare a focului. Devine din ce în ce mai clar că mulți din Occident sunt din ce în ce mai nerăbdători față de impasul apărut și sunt reticenți în a oferi sprijin militar continuu Ucrainei.

Cu toate acestea, războaiele ajung la sfârșit, adesea cu o parte făcând concesii în schimbul păcii . Și pe parcursul războiului din Ucraina, voci influente din Occident – ​​fie că este vorba despre regretatul Henry Kissinger, fostul președinte Donald Trump sau oficialul de rang înalt al NATO, Stian Jenssen, pentru a numi câteva, au declarat că Ucraina va fi nevoită să cede teritorii Rusiei în schimbul păcii.

„În calitate de expert în intervențiile militare occidentale în conflictele etnice transnaționale, am văzut cum acordurile de pace bine intenționate oferite agresorului perceput pot sădi din neatenție semințele unui conflict reînnoit. Asta pentru că astfel de acorduri pot da prin pace ceea ce agresorul urmărește în război: teritoriu“, scrie pentru The Conversation Elis Vllasi, cercetător asociat și lector în Securitate Națională și Afaceri Externe, la Universitatea din Tennessee.

În loc să rezolve cauza principală a conflictelor, acestea pot recompensa revanșismul – adică politica unui stat de a revendica teritoriul pe care l-a dominat cândva – și încurajează un agresor să folosească războiul pentru a-și atinge scopul. Acest lucru este valabil mai ales atunci când Occidentul răsplătește agresiunea cu acorduri de pace generoase.

Războaiele s-au încheiat cu victorii militare pentru Slovenia și Croația asupra Serbiei și intervenția NATO în Bosnia și Kosovo . În cazul acestor din urmă țări, intervenția NATO a fost urmată de numeroase planuri de pace impuse de Occident.

Dar după două decenii, în regiune mirosul de război încă se simte, deoarece Serbia insistă că supraviețuirea sa depinde de capacitatea ei de a reprezenta și de a proteja exclusiv toți sârbii, oriunde ar trăi aceștia, scrie analistul.

Desigur, fiecare război este diferit, iar circumstanțele din jurul invaziei Ucrainei sunt unice.

Dar cred că exemplele Bosniei și Kosovo arată că tratatele sponsorizate de Occident, atunci când sacrifică pământ pentru pace, pot stoca probleme pentru mai târziu – mai ales când vine vorba de națiuni revanșiste.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și