Un ex-procuror moldovean controversat își anunță candidatura la prezidențiale, cu falsuri. Prevestește un nou război în Transnistria
Ex-procurorul moldovean Victoria Furtună, investigată penal în trecut pentru că ar fi divulgat intenționat datele urmăririi penale, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale, lansând acuzații, inclusiv la adresa actualului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu.
,,Mă înscriu în cursa prezidențială din postura de candidat independent. Sunt sigură ca abilitățile de lider și cunoștințele mele profesionale vor aduce pace, liniște și prosperitate în casa noastră comună – REPUBLICA MOLDOVA!”, a anunțat Victoria Furtună.
Ex-angajata Procuraturii Anticorupție (PA) din Republica Moldova, Victoria Furtună, a făcut anunțul prin intermediul unui videoclip filmat în orașul Tiraspol din regiunea separatistă Transnistria.
Aceasta a lansat acuzații la adresa Maiei Sandu care a anunțat anterior că va candida iarăși la scrutinul prezidențial, având un hulub alb în mâini și pe fundalul unei piese sinistre.
,,Am aflat că al doilea mandat prezidențial al Maiei Sandu va începe cu un război, al doilea front în Transnistria, război împotriva păcii este în pregătire activă. Tot ajutorul străin în bani, cadre, arme, tehnică, pe parcursul ultimilor doi ani a fost doar pregătirea evenimentelor din toamna care vine. De aceea mă înscriu în cursa prezidențială, voi face tot posibilul pentru ca războiul să nu vină în casă noastră comună, noi putem opri calea războiului spre Europa, aceasta este promisiunea pe care mi-o asum azi”, a mai afirmat aceasta.
Președinția de la Chișinău a refuzat să comenteze acuzațiile.
Figuranta unui dosar penal
Victoria Furtună a activat în cadrul Procuraturii Anticorupție până în primăvara acestui an, anunțând că demisionează din funcție în martie, lună în care reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au descins în biroul său.
Acțiunile au fost efectuate într-un dosar penal pentru divulgarea intenționată a datelor urmăririi penale, Victoria Furtună având statutul de suspect. Ancheta penală a fost pornită după ce factori de decizie ai PA au reacționat la o presupusă scurgere de informație înregistrată după ce Victoria Furtună, care avea în acel moment funcția de procuror anticorupție, a intentat la începutul acestui an un dosar penal în urma unei plângeri din partea unui judecător, cauza penală fiind investigată în cele din urmă de un alt procuror pentru că Victoria Furtună nu avea acces la secretul de stat încă din anul 2022.
Solicitați de ,,Adevărul” pentru a oferi mai multe detalii despre cazul ce o vizează pe Victoria Furtună, reprezentanții Procuraturii Generale au menționat că ancheta penală a fost clasată.
,,Prin ordonanța din 22 iulie 2024, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a bănuitei cu clasarea procesului penal din motivul lipsei faptului infracțiunii”, a afirmat, pentru ,,Adevărul”, Violina Moraru, purtător de cuvânt al PG.
Până acum, cel puțin zece persoane au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale din țara vecină, printre ele numărându-se actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, fostul prim-ministru Ion Chicu, ex-premierul Vlad Filat, condamnat pentru acte de corupție și ex- procurorul general Alexandr Stoianoglo, care figurează în dosare penale și este susținut de PSRM, dar și fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah. În aceeași listă figurează fostul ministru al Afacerilor Externe Tudor Ulianovschi, juristul Teodor Cârnaț și jurnalista Natalia Morari.
Kremlinul are candidați
Iar unii experți consultați de ,,Adevărul” susțin că Kremlinul are mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din toamna acestui an din țara vecină, aceștia urmând să reducă din numărul de voturi ale Maiei Sandu, dar și să compromită prin propagandă referendumul pe tema aderării la UE care va avea loc în aceeași zi cu scrutinul.