Un nou dușman numărul unu. Cine este Roman Protasevici împotriva căruia Belarus a organizat o operațiune internațională

144

Pe 5 mai, Roman Protasevici a împlinit 26 de ani. Pe profilul său de pe Twitter scrie „Primul jurnalist terorist din istorie”. Și, cu un pic de exagerare, este adevărat. Protasevici este, de asemenea, primul cetățean din istoria Belarusului, inclus pe lista oficială a persoanelor care ar putea fi implicate în activități teroriste.

Protasevici nu este dintr-o simplă familie a unui militar – tatăl său a fost responsabil de educația ideologică a personalului. A fost lector superior la Departamentul de Muncă Ideologică al Academiei Militare din Belarus. Doar că educația ideologică a fiului nu a mers.

Roman Protasevich a participat la protestele față de Alexander Lukașenko încă de la începutul anilor 2010. Pe atunci era elev. În urma participării la prima sa manifestație a fost exmatriculat de la liceul de pe lângă Universitatea Națională Tehnică și a revenit la o școală obișnuită. A fost admis la facultatea de jurnalism a Universității de Stat din Belarus, dar și de acolo a fost exmatriculat.

De la Youtube, la succesul Nexta

Protasevich a început să lucreze ca freelancer pentru mai multe instituții media independente. În paralel scria știri pentru canalul Telegram, pe care l-a creat cu un alt elev Stepan Putilo. Canalul Telegram s-a numit Nexta și, la început, a fost un produs secundar, principalul fiind canalul cu același nume de pe YouTube, unde adolescenții planificau să-și plaseze muzica.

Primul succes al canalului Nexta:  a publicat primul știrea despre un inspector de poliție rutieră care a fost găsit împușcat în regiunea Mogilev. Apoi, audiența a crescut de la aproximativ 40 de mii de oameni la 90 de mii.

În primăvara anului 2020, pe măsură ce protestele din Belarus au crescut, canalul a început să se bucure de tot mai multă popularitate. În august, după alegerile prezidențiale, numărul cititorilor Nexta a crescut în câteva zile de la 300 de mii la 1,8 milioane de oameni.

Când canalul Telegram a început să fie citat de toate cele mai mari mass-media din lume, l-au numit „Neksta”, dar aceasta a fost o greșeală. „Nekhta” în traducere din limba bielorusă este pur și simplu „Cineva”.

La capitolul popularitate, Nexta a fost depășit doar de TUT.by, principala media independentă din țară. TUT.by a fost citit de 62% din populația din Belarus. Pe 18 mai 2021, autoritățile au blocat site-ul web TUT.by și au reținut 15 angajați și manageri ai publicației.

Canalul live Nexta a publicat prompt fotografii, videoclipuri și știri din locurile unde au avut loc cele mai grave ciocniri dintre protestatari, poliție și armată. Corespondenți erau cetățenii înșiși. Într-un interviu acordat BBC în august 2020, Roman Protasevich a spus că redacția (unde lucrau patru angajați) a primit sute de mesaje pe oră prin intermediul canalelor de feedback. Redacția a lucrat în acea perioadă câte 20 de ore pe zi.

Nexta nu poate fi numită însă cea mai exactă și obiectivă mass-media din Belarus. Editorii au publicat adesea informații neconfirmate (de exemplu, că forțele speciale rusești au intrat în Belarus; reacția la această veste a fost imensă, dar s-a dovedit a fi neadevărată). Canalul nu și-a ascuns simpatia pentru protestatari și nici antipatia pentru Lukashenka și forțele de securitate.

Creatorul Nexta, Stepan Putilo, a recunoscut  într-un interviu pentru Yuri Dudi că este angajat în contrapropagandă – ca răspuns la propaganda autorităților. Dar tocmai această abordare s-a dovedit a fi aproape de participanții la acțiunile de protest.

Cinci sau șase dosare penale

Când au început protestele, nici o persoană din redacția Nexta nu mai locuia deja în Belarus. Stepan Putilo a plecat după școală pentru a studia la o universitate poloneză. Roman Protasevici a plecat în Polonia la sfârșitul anului 2019 și, în ianuarie 2020, a solicitat azil politic la Varșovia pe motiv că este persecutat de forțele de securitate.

Protasevici a anticipat ușor evenimentele: în 2018, într-adevăr s-a încercat pornirea unui dosar penal în temeiul pentru  ”insultarea președintelui. Unul dintre videoclipurile de pe canalul de YouTube Nexta se numea „Lukasherlok”.

Protasevici a fost cu adevărat persecutat după declanșarea protestelor în masă. Într-un interviu acordat BBC, el a spus că pe numele său au fost deschise „cinci sau șase” dosare penale și că nu-și mai amintește exact în baza căror articole.

Oficial se cunoaște că Protasevici a fost acuzat în baza a trei articole din Codul penal al Belarusului în noiembrie 2020. Este vorba despre organizarea revoltelor în masă, încălcarea gravă a ordinii publice și incitarea la ură socială. Primul dintre ele este cel mai grav, deoarece poate duce la 15 ani de pușcărie.

Mai mult, KGB din Belarus i-a inclus pe Protasevici și Putilo pe lista persoanelor care ar putea fi implicate în activități teroriste. Pentru terorism în Belarus se aplică pedeapsa capitală. Doar ca această acuzație nu i-a fost adusă oficial jurnalistului.

Jurnaliștii au fost anunțați în căutare interstatală. Belarus a cerut Poloniei să-i extrădeze, dar partea poloneză nu a răspuns acestei cereri. Fiindu-i frică că ar putea fi răpit, Protasevici își schimba adesea locul de reședință și respecta mai multe măsuri de precauție – încerca să nu meargă singur pe străzi, nu ieșea din casă noaptea.

Autoritățile din Belarus nu știu cum să blocheze canalele Telegram, prin urmare, în toamna anului 2020, instanța a recunoscut Nexta drept un site extremist. Chiar și simbolul său este recunoscut ca extremist – litera albă N pe un fundal negru. Asta înseamnă că orice cetățean al țării care distribuie mesajele Nexta poate fi urmărit penal și administrativ.

În august 2020, părinții lui Protasevich s-au mutat să locuiască cu el. Pe 4 mai 2020, Alexander Lukașenko a semnat un decret prin care i-a privat de grade militare pe cei care au susținut protestele. Printre aceștia se număra și Dmitri Protasevici, locotenent-colonel în rezervă, participant pe termen lung la paradele de 9 mai, căruia i s-a acordat o medalie pentru 29 de ani de serviciu impecabil.

VilniusAtenaMinsk

La sfârșitul anului trecut, Roman Protasevici s-a mutat la Vilnius. El a publicat pe contul său de Twitter, un cadou pe care l-a primit de la colegi. Era vorba despre o băutură alcoolică cu inscripția: „Pentru un terorist din partea unei generații de extremiști în creștere”.

Din Vilnius, el și prietena sa, studentă la Universitatea Europeană de Științe Umane și cetățeană a Federației Ruse, Sofia Sapega, au zburat la Atena. Pe 16 mai, Protasevici a fotografiat-o pe Svetlana Tikhanovskaya, care s-a întâlnit cu autoritățile elene.

Pe 23 mai, un avion Ryanair, care îi avea la bord pe Protasevich și Sapieha, a zburat de la Atena spre Vilnius.

Vezi toată istoria aici: https://www.bbc.com

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și