Uniunea Europeană a promis un sprijin suplimentar pentru securitatea energetică a Ucrainei
Uniunea Europeană a promis un sprijin suplimentar pentru securitatea energetică a Ucrainei la un summit, marți, precum și semnarea mai multor acorduri menite să consolideze legăturile cu Kievul.
UE lucrează cu experții ucraineni pentru a spori capacitățile de livrare a gazelor naturale spre est, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula vo der Leyen la Kiev.
Pe fondul tensiunilor cu Moscova, Ucraina nu mai primește livrări directe de gaze din Rusia din 2015. În schimb, gazul natural a fost achiziționat prin intermediul companiilor intermediare, majoritatea livrărilor provenind de la membra UE Slovacia.
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a salutat acordurile semnate marți la cel de-al 23-lea summit Ucraina-UE, inclusiv unul privind spațiul aerian comun. Zelensky a reiterat, de asemenea, dorința Ucrainei de a adera la UE, aspirație înscrisă în constituția țării încă din 2019.
Conflictul din estul Ucrainei a figurat la locul de frunte în cadrul discuțiilor la care a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel. Zelensky a declarat încă o dată că Rusia este de vină pentru lipsa de progrese în implementarea unui acord de pace pentru estul Ucrainei, iar von der Leven a cerut Moscovei să „își asume responsabilitatea de parte la conflict”.
Luni seara, în ajunul summiului, Zelensky a vorbit cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron despre o soluție la conflictul din estul Ucrainei. S-a vorbit despre un posibil summit cu președintele rus Vladimir Putin în așa-numitul format Normandia, a anunțat biroul prezidențial de la Kiev.
Putin a vorbit și el la telefon cu Merkel și Macron, potrivit unei declarații a Kremlinului, și s-a convenit să se examineze în continuare condițiile prealabile pentru un asemenea summit.