Următoarele mutări ale lui Putin în politica externă

176

Înarmat cu cel mai mare stoc de arme nucleare din lume și înconjurat de funcționari lingușitori care îl prezintă ca fiind întruchiparea vie a statalității rusești, Putin are puterea de-a schimba viețile tuturor celor din Europa, dacă nu chiar ale întregii lumi, scrie „The New York Times.

Dictatorul rus Vladimir Putin se pregătește să se încoroneze pentru un nou mandat prezidențial de șase ani. În urma simulacrului de alegeri care au avut loc din în condițiile eliminării oricăror forțe reale de opoziție, Kremlinul se laudă cu o victorie record. Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, controlată de Kremlin, Putin ar obține aproape 88% din voturi.

„Lui Vladimir Putin, în al 25-lea an de guvernare, i-au pregătit un rezultat nici măcar ca în Belarus, ci ca în Turkmenistan. Ca unui dictator tipic asiatic bătrân. Au mers prea departe, disonanța dintre cifrele oficiale și realitate este foarte mare”, scrie jurnalista rusă Farida Rustamova, comentând cifrele Comisiei Electorale Centrale Ruse. Putin l-a depășit pe Stalin și devine cel mai longeviv lider rus din ultimii 200 de ani.

Mulți ruși se tem că un președinte Putin încurajat de noua sa victorie ar putea profita ca să lanseze o nouă mobilizare pentru război” și va trece la o represiune și mai mare. În primul discurs după scrutin, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat ieri, Occidentul că un conflict direct între Rusia şi alianţa militară NATO condusă de SUA ar însemna că planeta se află la un pas de cel de-al treilea război mondial, dar a declarat că mai nimeni nu îşi doreşte un astfel de scenariu, relatează Reuters.

În urmă cu șase ani, nimeni nu ar fi putut ghici că dictatorul rus va lansa cel mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, invadând Ucraina. Acum, cu noul său mandat pe fondul turbulențelor globale și al temerilor legate de noi conflicte, Putin se va dovedi probabil la fel de imprevizibil ca întotdeauna. Cu toate acestea, un lucru este sigur: va face tot ce este necesar pentru a rămâne la putere, scrie „The New York Times“.

Războiul din Ucraina

Putin a descris războiul din Ucraina ca fiind o chestiune de viață și de moarte pentru Rusia. În realitate, este mai degrabă o chestiune de supraviețuire politică personală. După ce a sacrificat zeci de mii de vieți de ruși și ucraineni într-un război fără sens, despre care credea inițial că va dura mai puțin de o săptămână, este puțin probabil ca să dea acum înapoi.

Retrăgând trupele fără o victorie răsunătoare, Putin ar risca o reacție serioasă acasă, poate chiar o rebeliune armată din partea unor adepți ai liniei dure, precum cea de anul trecut a lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner. Ar fi, de asemenea, o lovitură majoră pentru speranțele sale de a intra în istorie ca unul dintre cei mai de succes lideri ruși pe timp de război.

Putin a transformat deja în infracțiune faptul că rușii protestează față de război; mulți se tem că represiunea sa împotriva disidenței se va intensifica acum.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și