VIDEO Cea mai puternică bombă nucleară din istorie: Secrete declasificate de Rusia, imagini cutremurătoare
Cea mai puternică bombă nucleară din istorie, denumită ”Bomba țarului”, care a fost detonată deasupra insulei Novaia Zemlya a avut o forță de 2.000 de ori mai mare decât bomba de la Hiroshima, din cel de-Al Doilea Război Mondial. Rusia a declasificat imagini cutremurătoare ale exploziei, care s-a produs pe 30 octombrie 1961, în fosta Uniune Sovietică.
Statele Unite și U.R.S.S. au convenit să interzică toate testele nucleare supraterane la doi ani după explozia, care a avut mai mult de 50 de milioane de tone TNT și a fost resimțită la sute de kilometri distanță, potrivit Radio Europa Liberă.
Deși bomba a fost detonată la aproape 4 kilometri deasupra solului, unda de șoc rezultată a zguduit insula, la fel de goală și plată ca un patinoar. Privitorii au văzut fulgerul la mai mult de 965 km distanță și i-au simțit căldura incredibilă la 250 km de Ground Zero (epicentrul exploziei). Norul ciupercii uriașe al bombei a urcat chiar sub marginea spațiului.
Acesta a fost RDS-220 – cunoscut și sub numele de Tsar Bomba. La peste 60 de ani de la detonarea record a bombei, niciun dispozitiv exploziv nu s-a apropiat de puterea sa distructivă.
Rosatom State Atomic Energy Corporation (agenția atomică de stat a Rusiei) a publicat 40 de minute de filmări clasificate anterior, care arată călătoria bombei de la producător la norul ciupercii exploziei. Acum, omenirea poate vedea imaginile cutremurătoare pe YouTube.
Premierul sovietic de atunci Nikita Hrușciov a comandat personal construcția Bombei țarului în iulie 1961. În timp ce Hrușciov dorea o armă nucleară de 100 de megatone, inginerii i-au prezentat în cele din urmă o versiune de 50 de megatone – echivalentul a 50 de milioane de tone (45 de milioane de tone metrice) de TNT detonat deodată.
Chiar și cu jumătate din sarcina utilă cerută de premier, bomba era nespus de puternică. Bomba a fost de mii de ori mai puternică decât armele nucleare detonate de Statele Unite peste Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a micșorat detonarea ”Castle Bravo” – cea mai puternică armă nucleară testată vreodată de Statele Unite – care a produs doar 15 megatone (13 milioane de tone metrice).
După cum arată noile filmări, Tsar Bomba era enormă, cântărind 27 de tone (24 de tone metrice) și măsurând aproximativ la fel de lungă ca un autobuz cu etaj. Un bombardier aerian a transportat arma masivă sus peste insulele Novaia Zemlya din Arctica Rusă, apoi a aruncat-o cu o parașută înainte de a părăsi zona.
Explozia a fost atât de puternică încât a doborât de fapt aeronava din cer, făcând ca avionul să se prăbușească cu 900 m înainte ca pilotul să o poată corecta.
Din fericire, nicio victimă umană nu a fost atribuită detonării Bombei țarului și nicio bombă care să egaleze puterea sa nu a fost testată din nou. În 1963, Statele Unite ale Americii, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) și Regatul Unit au semnat Tratatul de interzicere limitată a testelor nucleare, care interzicea testele de arme nucleare aeropurtate.
De atunci, testele atomice s-au desfășurat în subteran, pe măsură ce națiunile continuă să depoziteze arme nucleare, schimbând ocazional geografia Pământului din jurul lor, conform Live Science.