VIDEO Embargoul rus agravează criza prin care trec agricultorii
Embargoul rus nu a făcut decât să agraveze criza prin care trec agricultorii. Exportatorii de mere, și alte fructe în continuare depind mult de piața rusă. Miza Kremlinului este să pună presiune cât mai multă asupra agricultorilor, în cele mai grele vremuri pentru ei, să dezbine și să crească cât mai mult supărarea oamenilor, susține Tatiana Cojocari, experta Comunității WatchDog.MD în sociologie.
„Evident că Rusia manipulează și șantajează Republica Moldova prin aceste măsuri, iar ce urmărește, de fapt, acum, este să instige populația, societatea împotriva Guvernului actual. Acum Rusia nu are suficiente instrumente dat fiind faptul că noi ca țară am devenit mai independenți din punct de vedere al gazului. Nu mai au destule instrumente pentru a ne șantaja să luam decizii bune pentru Federația Rusă, așa că folosește aceste instrumente și lovește în populația noastră, agricultori, producători”, a menționat experta.
Potrivit Tatianei Cojocari, Rusia nu este un partener comercial de încredere pentru producătorii agricoli din țara noastră.
„Rusia, din punctul meu de vedere, ar fi bine să fie un partener comercial pentru Republica Moldova. Dar poate fi un partener de încredere? Din punctul meu de vedere, nu poate fi un partener comercial de încredere. În momentul în care tu ai un acord și tu exporți într-o țară, tu și oamenii tăi depind de veniturile din acea țară și tu nu poți peste noapte să spui că nu mai primești produsele.”
De luni, 4 decembrie, a intrat în vigoare interdicția Moscovei la importurile de fructe și legume din Republica Moldova. Rusia a menționat că, în acest fel, revine la restricțiile aplicate acum doi ani. Rosselhoznadzor a explicat că interdicțiile au fost introduse deoarece ar fi fost depistate mai multe obiecte de carantină în legumele și fructele moldovenești. Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a atras atenția că a prezentat Rosselhoznadzor-ului rapoartele de laborator, care demonstrează lipsa dăunătorilor în loturile de fructe și legume moldovenești.