VIDEO Pericol în Europa: Cel mai mare depozit global de plutoniu din Marea Britanie, ținta atacurilor cibernetice ale Rusiei și Chinei
Site-ul nuclear Sellafield, cel mai periculos de acest fel din Marea Britanie, a fost ținta unor atacuri cibernetice realizate de grupuri strâns legate de Rusia și China, potrivit unei dezvăluiri făcute de The Guardian.
Investigația a descoperit că potențialele efecte ale acestor atacuri au fost constant ascunse de conducerea Sellafield, un amplu loc de depozitare și decontaminare a deșeurilor nucleare. Autoritățile nu știu exact când sistemele IT au fost compromise pentru prima dată, dar sursele indică faptul că primele breșe au fost detectate încă din 2015.
https://twitter.com/SellafieldLtd/status/1728066712543617087
Atunci, experții au realizat că un malware de tip sleeper – software ce poate sta ascuns și poate fi folosit pentru a spiona sau ataca sisteme – a fost încorporat în rețelele de calculatoare ale Sellafield.
Încă nu se știe dacă malware-ul a fost eliminat. Acest lucru înseamnă că unele dintre cele mai sensibile activități ale centralei, cum ar fi mutarea deșeurilor radioactive, monitorizarea scurgerilor de materiale periculoase și verificarea incendiilor, ar fi putut fi compromise.
Sursele The Guardian arată că este probabil ca hackerii străini să fi accesat cele mai înalte niveluri de materiale confidențiale din ansamblul nuclear ce se întinde pe o suprafață de 6 km pătrați pe coasta de nord-vest a Marii Britanii și este unul dintre cele mai periculoase din lume.
Amploarea totală a oricărei pierderi de date și orice riscuri continue la adresa sistemelor a fost făcută mai dificilă de cuantificat de eșecul Sellafield de a alerta reglementatorii nucleari timp de mai mulți ani, potrivit surselor.
Aceste dezvăluiri au apărut în urma unei investigații de un an realizate de The Guardian cu privire la hacking-ul cibernetic, contaminarea radioactivă și cultura toxică a locului de muncă de la Sellafield.
Citește articolul integral AICI