VIDEO Războiul din Ucraina, văzut din drone. Cum distorsionează realitatea de pe câmpul de luptă

9

La aproape doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, lumea urmărește războiul din Ucraina, de cele mai multe ori, prin intermediul imaginilor filmate cu drone postate în mod regulat de ambele părți. Imaginile alimentează narațiuni mai ample și reprezintă o altă lentilă prin care este redată situația de pe câmpul de luptă și prin care Ucraina și Rusia pot influența opinia publică, se arată într-o analiză Business Insider.

Filmările cu atacurile cu drone sunt răspândite larg atât pe canalele Telegram rusești, cât și pe cele ucrainene. Ele circulă din abundență pe conturile de informații din surse deschise care documentează diverse aspecte ale războiului și inundă diverse platforme de socializare.

Înregistrările sunt variate, dar toate arată drone zburând deasupra câmpurilor de luptă pline de cratere și localizând ținte pe care încearcă să le neutralizeze într-un fel sau altul.

Unele drone lansează încărcături mortale asupra inamicilor, în timp ce altele explodează la impact, zburând direct spre tancuri, blindate și camioane, printre alte ținte. Unele înregistrări captează războiul dronă contra dronă, atacuri mortale asupra operatorilor sau asupra unor soldați individuali surprinși în câmp deschis.

„Fac parte din războiul propagandistic și informațional prin care fiecare parte încearcă să diminueze voința adversarului de a lupta”, a subliniat pentru Business Insider Stacie Pettyjohn, director al programului de apărare de la Center for a New American Security.

Observatorii războiului nu observă neapărat și disfuncționalitățile, practicile defectuoase și erorile. Imaginile difuzate pe canalele de informații din surse deschise sau care sunt împărtășite de Ucraina și Rusia reprezintă doar o parte din operațiunile care au loc zilnic. Experții în război au declarat anterior pentru Business Insider că multe dintre atacurile cu drone se încheie probabil cu un eșec dintr-un motiv sau altul.

Războiul din Ucraina a fost modelat de amenințarea constantă a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), în timp ce trupele ambelor tabere se bazează pe potențialul lor letal și strategic. Amploarea este diferită de orice alt conflict anterior, parțial din pricina faptului că combatanți se bazează atât de mult pe ele – și, de asemenea, din cauza varietății modelelor folosite.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și