Sistemele militare ofensive, dar și defensive, continuă să progreseze. Pentru că dronele sunt tot mai frecvent utilizate în războaie, britanicii testează o armă cu microunde pentru dezactivarea „roiurilor” de drone. Denumită „RapidDestroyer”, noua armă testată de Forțele Armate din Marea Britanie se bazează pe o frecvență radio de mare putere pentru a distruge sistemele de drone, înainte ca acestea să devină o amenințare.

„RapidDestroyer” este proiectată de un consorțiu condus de conglomeratul francez de apărare Thales. Două roiuri de opt drone au fost neutralizate de armă într-un test recent, a anunțat Ministerul Apărării din Marea Britanie, în timp ce „în cadrul proiectului, peste 100 de drone au fost urmărite, angajate și învinse folosind arma în toate testele”.

Tehnologia se află încă în stadiu incipient. „RapidDestroyer” este transportat pe spatele unui camion cu platformă și necesită o cantitate mare de energie. Pentru a contracara dronele, sistemul emite microunde concentrate într-o anumite direcție și suficient de puternice pentru a bruia și deteriora componentele electronice din drone, pe raze de până la 1 km. Microundele folosite în atac sunt unde electromagnetice care se situează între undele radio și undele infraroșii în spectrul electromagnetic.

Ce poate face sistemul de apărare britanic

„RapidDestroyer” e conceput să „atace” ținte pe raze foarte scurte, în special drone, și să fie intregrat într-un sistem stratificat de apărare aeriană, cu sisteme de rachete pentru raze medii și lungi, care să contracareze rachete și avioane inamice.

Noua tehnologie a armelor electromagnetice lansează un fascicul larg de energie care este relativ ieftin și capabil să doboare mai multe drone în același timp.

„Sistemele cu microunde de mare putere sunt potențial un instrument foarte eficient pentru apărarea împotriva unui număr mare de drone și, eventual, și de rachete de croazieră, în circumstanțe în care conul lor larg de efect nu creează mai multe probleme decât rezolvă”, a declarat Justin Bronk de la Royal United Service Institute din Londra.

Sistemul ar putea fi utilizat și-n conflictul din Ucraina, relatează Financial Times.

 

Share.
Exit mobile version