Viktor Orbán stârnește furie în Uniunea Europeană. Merge în Georgia, după ce a salutat „victoria zdrobitoare” a rusofililor de la guvernare

42

Vizita premierului Ungariei stârnește furie în UE pe fondul îngrijorărilor generalizate cu privire la intimidarea și constrângerea alegătorilor.

Viktor Orbán merge în Georgia după ce a felicitat partidul de guvernământ, Visul Georgian, pentru „victoria covârșitoare” în alegerile parlamentare, în pofida îngrijorărilor generale privind intimidarea și constrângerea alegătorilor.

Prim-ministrul Ungariei va conduce o delegație formată din miniștrii săi de rang înalt pentru a se întâlni cu prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, în cadrul unei vizite de două zile care riscă să stârnească furia colegilor lideri ai UE într-un moment în care Ungaria deține președinția rotativă a UE, potrivit theguardian.com.

Orbán „nu reprezintă Uniunea Europeană” în timpul vizitei sale, a declarat luni Josep Borrell, diplomatul de top al blocului, la radioul public spaniol. „Președintele rotativ al Uniunii nu are nicio autoritate în politica externă”, a adăugat el.

Într-o declarație publicată duminică, semnată împreună cu Comisia Europeană, Borrell și-a exprimat îngrijorarea cu privire la presupusele presiuni și intimidări ale alegătorilor în timpul alegerilor de sâmbătă. „Facem apel la Comisia Electorală Centrală din Georgia și la alte autorități relevante să își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale și acuzațiile în acest sens.”

Liderul maghiar sosește la Tbilisi în timp ce opoziția face apel la proteste față de rezultatele alegerilor care au dat o lovitură speranțelor Georgiei de aderare la UE. Președintele pro-UE al Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că nu recunoaște rezultatele și că țara sa a căzut victimă unei „operațiuni speciale rusești”.

Sâmbătă, înainte de publicarea rezultatelor alegerilor, premierul ungar l-a felicitat pe Kobakhidze și partidul Visul georgian pentru „victoria lor zdrobitoare”.

O echipă a Parlamentului European trimisă să observe alegerile a declarat că a constatat un caz de umplere a urnelor de vot, precum și „agresiuni fizice asupra observatorilor care încercau să raporteze încălcări, îndepărtarea observatorilor și a presei de la secțiile de votare, ruperea plângerilor observatorilor, intimidarea alegătorilor în interiorul și în afara secțiilor de votare, prezența mai multor observatori afiliați unui partid care s-au dat drept observatori cetățeni”.

Eurodeputatul spaniol de centru-dreapta Antonio López-Istúriz White, care a condus delegația, a declarat, de asemenea, că au existat eforturi „de subminare și manipulare a votului”, cum ar fi presiuni asupra angajaților de stat pentru a lua parte la evenimente de campanie și a vota, precum și utilizarea abuzivă a resurselor de stat în beneficiul partidului de guvernământ. „Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la regresul democratic din Georgia”, a spus el.

Eurodeputatul olandez Thijs Reuten, care nu a făcut parte din delegație, a făcut apel la celelalte 26 de state membre ale UE și la Comisie să reacționeze împotriva liderului maghiar. „Legitimarea acestor alegeri de către Orbán subminează însăși UE”, a scris el pe X.

Fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt a scris pe Twitter: „În timp ce Georgia este canalizată spre Moscova prin interferența Kremlinului, Viktor Orbán zboară la Tbilisi pentru a aproba niște alegeri corupte. Un lider UE lucrează acum în mod deschis pentru Moscova, iar democrații europeni stau cu mâinile în sân! Primul pas… să-i retragem definitiv lui Orbán dreptul de vot în UE”.

Parlamentul European a lansat în 2018 o procedură de sancțiuni împotriva guvernului Orbán, care ar putea, în cele din urmă, să priveze Ungaria de dreptul de vot în UE, însă procesul a trenat.

Purtătorul de cuvânt al lui Orbán a declarat că acesta a fost invitat de Kobakhidze și va fi însoțit de ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, ministrul economiei, Márton Nagy, și ministrul de finanțe, Mihály Varga.

Această situație este ecoul furiei provocate de diplomația liber-profesionistă a liderului maghiar din vară, când a vizitat Kievul, Moscova, Beijingul și reședința din Mar-a-Lago a lui Donald Trump într-o așa-numită misiune de pace.

De asemenea, acest lucru pregătește terenul pentru un summit UE dificil săptămâna viitoare, când liderii se vor reuni la Budapesta, oficial pentru a discuta despre piața unică a blocului. Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat duminică că Georgia va fi adăugată pe ordinea de zi. „Presupusele nereguli trebuie clarificate și abordate cu seriozitate”, a scris el pe X. „Reiterăm apelul UE către conducerea georgiană de a-și demonstra angajamentul ferm față de parcursul european al țării”.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și