Președintele Statelor Unite, Donald Trump, ia în considerare impunerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei chiar în această săptămână, după eșecul recent al tentativelor de a obține un acord de încetare a focului în Ucraina. Informația a fost publicată luni, 26 mai, de cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ), care citează surse din anturajul lui Trump. Potrivit acestora, liderul de la Casa Albă este din ce în ce mai dezamăgit de atacurile continue lansate de președintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, precum și de ritmul lent al procesului de negociere, scrie DW.
Noile sancțiuni, cel mai probabil, nu vor include măsuri împotriva sectorului bancar rusesc, a precizat una dintre sursele citate de publicație. În schimb, sunt luate în calcul alte forme de presiune asupra lui Putin, pentru a-l forța să accepte un armistițiu de 30 de zile susținut de autoritățile ucrainene.
Totuși, decizia finală nu a fost încă luată, iar Trump ar putea renunța la impunerea noilor sancțiuni, adaugă WSJ.
Sursele WSJ mai notează că Trump este tot mai obosit de negocierile privind pacea în Ucraina și ia în calcul posibilitatea de a renunța complet la aceste eforturi, dacă rezultatele întârzie să apară. Nu este clar ce se va întâmpla dacă SUA se retrag din acest proces și dacă Trump va continua, în acel caz, să ofere sprijin militar Ucrainei, subliniază jurnaliștii.
Publicația amintește că, pe 25 mai, Trump a declarat că analizează în mod clar posibilitatea înăspririi sancțiunilor împotriva Rusiei. El l-a criticat pe Vladimir Putin, spunând că nu înțelege ce s-a întâmplat cu liderul de la Kremlin. „Îl cunosc de multă vreme, ne-am înțeles întotdeauna bine, dar acum lansează rachete asupra orașelor și ucide oameni, iar acest lucru nu-mi place deloc”, a afirmat președintele american, referindu-se la atacurile masive ale Rusiei asupra orașelor ucrainene.
O nouă deteriorare a relațiilor dintre SUA și Rusia
Potrivit The Wall Street Journal, este vorba despre „o nouă deteriorare a relațiilor dintre SUA și Rusia, relații care, chiar și în ultimele luni, au oscilat între tensiuni și momente de detensionare”. Întors la Casa Albă, Donald Trump a crezut că se află într-o poziție unică pentru a îmbunătăți relațiile dintre cele două țări, datorită legăturii personale strânse pe care o are cu Putin. El era convins că îl cunoaște bine pe președintele rus și că acesta va pune capăt războiului „ca un favor pentru Trump”, notează publicația.
Opinia lui Trump a început să se schimbe după o convorbire telefonică avută săptămâna trecută cu Putin, în timpul căreia liderul de la Kremlin a dat de înțeles că nu este dispus să accepte o încetare a focului în Ucraina, scrie WSJ. Comentariile lui Trump din 25 mai arată că acesta încearcă să înțeleagă adevăratele intenții ale lui Putin, consideră fostul ambasador al SUA în Ucraina, William Taylor. Potrivit lui Taylor, este posibil ca Trump să fi ajuns deja la concluzia că „obstacolul în calea unei soluții de pace este chiar Putin”.
În noaptea de 25 mai, forțele ruse au lansat atacuri utilizând 300 de drone kamikaze și aproape 70 de rachete de diferite tipuri, inclusiv balistice. Potrivit agenției Reuters, aceasta a fost cea mai amplă ofensivă aeriană asupra orașelor ucrainene de la începutul invaziei la scară largă. În urma atacurilor, cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața.