Zeci de mii de persoane protestează din nou în Georgia față de proiectul de lege asupra „influenţei străine”

56

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă joi seara în Georgia, pentru a protesta din nou împotriva proiectului de lege controversat asupra „influenţei străine”, dorit de guvern, informează AFP.

Spre deosebire de zilele precedente, manifestanţii s-au adunat în două locuri diferite: în faţa Parlamentului, locul tradiţional pentru manifestaţii, şi în Piaţa Eroilor, unde se înalţă un monument în memoria soldaţilor georgieni morţi în luptă.

Manifestanţii au blocat drumul ce duce spre această piaţă şi poliţia a arestat mai mulţi dintre ei, făcând uz de gaze lacrimogene, la fel ca în seara precedentă. În semn de solidaritate cu persoanele arestate, manifestanţii care se aflau în faţa parlamentului au defilat spre Piaţa Eroilor.

Protestatarii au scandat „Nu Rusiei!” şi au afişat pancarte cu feţele deputaţilor din partidul puterii Visul Georgian, calificaţi drept „trădători”.

Acest proiect de lege, adoptat miercuri în a doua lectură, este inspirat de o legislaţie rusă utilizată de ani de zile de Kremlin pentru a persecuta vocile disidente.

Detractorii textului, criticat de Uniunea Europeană şi SUA, consideră că acest proiect de lege va afecta ambiţiile acestei foste republici sovietice de a adera la UE. Ei acuză Visul Georgian că face jocul Rusiei.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a cerut joi „retragerea” proiectului le lege.

„Le cer autorităţilor georgiene să retragă acest proiect de lege şi să angajeze un dialog, în special cu societatea civilă şi cu media”, a afirmat Volker Turk într-un comunicat, estimând că „a califica ONG-urile şi media ce beneficiază de finanţări străine drept ‘organizaţii care acţionează în interesul unei puteri străine’ constituie o ameninţare serioasă pentru drepturile privind libertatea de exprimare şi de asociere”.

În zilele precedente, zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în faţa Parlamentului din Georgia pentru a protesta. Marţi, poliţia a dispersat mulţimea cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc şi a arestat circa 60 de persoane.

Dacă această lege va fi adoptată, ea va cere ca orice ONG sau organizaţie mediatică ce primeşte peste 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine”.

La rândul său, guvernul de la Tbilisi asigură că această măsură este menită să oblige organizaţiile să dea dovadă de mai multă „transparenţă” asupra finanţărilor lor.

O primă versiune a textului fusese abandonată anul trecut după manifestaţii stradale de amploare.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și