ZELENSKI: Eliberarea pașapoartelor rusești pentru rezidenții din Donbas, primul pas spre anexare
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că eliberarea de către Rusia a paşapoartelor sale rezidenţilor din Donbas, estul Ucrainei, este primul pas spre anexarea regiunii, potrivit agenţiilor de presă Reuters, Ukrinform şi Glavkom.
„Este cu siguranţă primul pas, întrucât acelaşi lucru s-a întâmplat odată în Crimeea. Locuitorilor din Crimeea le-au fost eliberate paşapoarte ruseşti. Aceasta este o mare problemă”, a afirmat Zelenski într-o conferinţă de presă în care a făcut bilanţul celor doi ani de când a preluat mandatul prezidenţial, organizată la uzina de fabricare a aeronavelor Antonov.
Preşedintele ucrainean a spus că abordează problema respectivă în discuţiile sale cu partenerii internaţionali ai Ucrainei, dar că aceasta este o chestiune „dificilă”. „Noi nu putem influenţa astfel de lucruri”, a constatat el, adăugând că locuitorii din Donbas cu paşapoarte ruseşti constituie o masă de votanţi la alegerile care au loc în Rusia.
Potrivit agenţiei de presă ruse TASS, care citează surse oficiale, din aprilie 2019 şi până în prezent, peste 527.000 de locuitori ai Donbasului au primit paşapoarte ruseşti.
La rândul lor, autorităţile ucrainene au declarat că cel puţin 400.000 de paşapoarte ruseşti au fost distribuite rezidenţilor din estul Ucrainei, iar Rusia ar putea folosi ca scuză sau pretext necesitatea de a proteja aceste persoane pentru o posibilă agresiune lansată împotriva Ucrainei.
În zonele controlate de separatiştii proruşi în Donbas, conform unor date preliminare ale Kievului, ar locui în jur de 1,6 milioane de persoane, dar numărul lor exact nu este cunoscut. Anterior, media ruse au comunicat că peste jumătate de milion de locuitori din estul Ucrainei, care au primit paşapoarte ruseşti, vor participa la alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei, preconizate să aibă loc în septembrie.
Relaţiile dintre Moscova şi Kiev s-au deteriorat după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, iar separatiştii susţinuţi de Kremlin au preluat controlul asupra unei părţi din estul Ucrainei în acelaşi an.
Tensiunile au escaladat din nou în ultimele luni după ce ambele ţări s-au acuzat reciproc de reluarea confruntărilor în regiunile Doneţk şi Lugansk, iar Rusia, în ceea ce a numit un exerciţiu defensiv, a mobilizat trupe la graniţa sa de vest cu Ucraina şi în Crimeea.
Sursa: https://www.agerpres.ro