Zelenski: Fără participarea Rusiei la summitul pentru pace nu se poate obţine niciun rezultat. Cine ar putea pune capăt războiului

123

Miercuri, Volodimir Zelenski a acordat un interviu în care a atins câteva puncte fierbinţi, de la necesitatea prezenţei Rusiei la summitul pentru pace şi capacitatea Chinei de a determina Moscova să încheie războiul, până la alegerile din SUA.

După ce la summitul pentru pace organizat de Ucraina în luna iunie, în Elveţia, Rusia a fost exclusă, iar China a refuzat să participe, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că „întreaga lume”, inclusiv Ucraina, vrea ca Rusia să participe la viitorul summit pentru pace.

„Cea mai mare parte a lumii spune că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine niciun fel de rezultate importante. Întrucât întreaga lume o vrea la masă, noi nu ne putem opune”, a spus el.

Recent, Ucraina a anunţat că va elabora un plan până în luna noiembrie care să servească drept bază pentru viitorul summit, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a pus drept condiţie pentru discuţii ca Ucraina să se retragă de pe teritoriile anexate de Rusia în septembrie 2022 şi să renunţe la aspiraţia de a adera la NATO, revendicări inacceptabile pentru ucraineni şi Occident.

Moscova a declarat că aşteaptă detalii suplimentare despre acest summit înainte de a decide dacă va participa sau nu, dar a susţinut că actualul guvern de la Kiev nu este un interlocutor legitim.

Preşedintele Zelenski a făcut apel la China să exercite presiuni asupra aliatului său rus pentru a pune capăt războiului, care afectează ţara sa de doi ani şi jumătate, ceea ce Beijingul, cel puţin în mod public, nu a făcut-o până acum.

„Dacă China vrea, ea poate forţa Rusia să oprească acest război. China aparţine lumii şi este un stat influent”, a spus el. „Nu o vreau ca mediator, vreau ca ea să pună presiune pe Rusia”, a insistat preşedintele ucrainean în interviu.

Potrivit Occidentului, Beijingul – sprijinind Rusia pe plan economic – ajută maşinăria industrială rusă să facă tranziţia către o economie de război, furnizându-i componentele de care Moscova duce lipsa pentru fabricile sale de armament ca urmare a sancţiunilor occidentale.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și