Zelenski urmează să anunțe demiterea șefului armatei ucrainene. Culisele schimbării lui Zalujnîi și cine e favorit să-i ia locul
Șeful armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a fost chemat luni la o întâlnire în biroul președintelui Volodimir Zelenski și i s-a spus că este demis, au declarat două surse pentru CNN, după săptămâni de speculații cu privire la tensiunile dintre președintele ucrainean și șeful armatei.
Nu a fost făcut un anunț oficial, ceea ce înseamnă că Zalujnîi este încă în funcție, totuși, este așteptat un decret prezidențial până la sfârșitul săptămânii, a declarat una dintre surse pentru CNN. Zvonurile despre întâlnire și despre demiterea lui Zalujnîi au început să circule încă de luni seară la Kiev, motivul fiind ruptura între președinte și comandantul său după eșecul contraofensivei ucrainene de anul trecut. Tensiunile au crescut în special atunci când Zalujnîi a descris războiul cu Rusia ca fiind în impas, într-un interviu pentru revista The Economist în noiembrie.
Luni, purtătorul de cuvânt al președintelui Zelenski a declarat pentru CNN că zvonurile despre demiterea șefului armatei sunt neadevărate. Ministerul Apărării a publicat, de asemenea, un mesaj pe canalele sale de social media în care scria: „Dragi jurnalişti, un răspuns imediat pentru toată lumea: Nu, nu este adevărat”. Și în discursul său zilnic de luni, Zelenski nu a făcut deloc referire la șeful armatei ucrainene. Însă, potrivit uneia dintre surse, la o mică adunare de luni în biroul său – la care a participat și ministrul Apărării Rustem Umerov – Zelenski a declarat că „a luat decizia de a-l demite pe comandantul șef al forțelor armate”. Într-o conversație descrisă drept „calmă”, Zelenski i-a propus lui Zalujnîi o altă poziție, pe care Zalujnîi a refuzat-o. Președintele Ucrainei și-a subliniat apoi decizia, spunând că faptul că Zalujnîi a refuzat noul rol nu a schimbat decizia de a-l demite. CNN a contactat biroul președintelui miercuri pentru a solicita comentarii suplimentare, dar nu a primit un răspuns.
Două nume în special sunt discutate ca posibili succesori, a declarat una dintre surse pentru CNN. Unul dintre ei este actualul șef al Direcției de Informații a Apărării, Kirilo Budanov, un general în vârstă de 38 de ani despre care se știe că are legături strânse cu Zelenski și este văzut ca reprezentând o nouă generație de lideri militari. Celălalt favorit este Oleksandr Sîrski, în prezent comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat sursa citată. Totuși, potrivit Reuters, Sîrski ar fi refuzat propunerea. Biroul lui Syrskyi nu a răspuns încercării CNN de a-l contacta. În ciuda eșecului contraofensivei Ucrainei, Zalujnîi rămâne unul dintre cei mai populari lideri ai țării. Un sondaj publicat de Institutul de Sociologie din Kiev în decembrie a constatat că 88% dintre ucraineni îl susțin pe general. Rata de aprobare a lui Zelenski, deși ridicată, a fost considerabil mai mică – 62%. Zelenski nu l-a criticat deschis pe Zalujnîi, dar a declarat într-o conferință de presă în decembrie: „Aștept lucruri foarte concrete pe câmpul de luptă. Strategia este clară: înțelegem acțiunile noastre. Vreau să văd rezultate”.