Ziaristul american Evan Gerschkovich, condamnat în Rusia la 16 ani de închisoare. Ar putea avea loc un schimb între Rusia și SUA?

53

Un tribunal din orașul Ekaterinburg, din Rusia, l-a condamnat vineri pe jurnalistul american de la Wall Street Journal, Evan Gerschkovich, la 16 ani de detenție în închisoare de maximă securitate, pentru spionaj. Jurnalistul, angajatorul lui și guvernul american au respins mereu acuzația.

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat pe 29 martie 2023, în timp ce se afla într-o călătorie de documentare pentru un reportaj. Autoritățile au susținut, fără a oferi nici o dovadă, că el colecta informații secrete pentru SUA.

Pedeapsa maximă pentru asemenea fapte în Rusia este de 20 de ani de închisoare.

Verdictul a venit neașteptat de repede – vineri, la audierile finale, judecătorul a anunțat că va fi pronunțat în câteva ore.

Fiul născut în America al unor imigranți din URSS, Gershkovich este primul jurnalist occidental arestat sub acuzații de spionaj în Rusia post-sovietică.

Departamentul de Stat al SUA l-a declarat „reținut pe nedrept”, angajând astfel guvernul american să încerce eliberarea sa cu maximă fermitate.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat miercuri la Națiunile Unite că serviciile de informații de la Moscova și Washington discută un schimb implicându-l pe Gershkovich, conform agenției ruse de știri Tass. Rusia a mai semnalat anterior posibilitatea unui schimb, dar spune că un verdict trebuie să fie pronunțat mai întâi.

Marți, principalul emisar american la ONU i-a spus lui Lavrov că președintele rus Vladimir Putin ar trebui să îi elibereze pe Gershkovich și pe alți americani arestați, acuzând Moscova că „tratează ființele umane ca monede de schimb”.

Ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, i-a menționat în mod special pe Gershkovich și pe fostul pușcaș marin Paul Whelan, în vârstă de 53 de ani, care a fost reținut la Moscova în 2018, condamnat pentru spionaj în 2020 și ispășește în prezent o pedeapsă de 16 ani. Atât el, cât și guvernul SUA consideră acuzația ca fiind nefondată.

„Nu vom avea odihnă până când Paul și Evan nu vor ajunge acasă, iar Rusia nu va înceta această practică barbară de a ține ostatici umani – odată pentru totdeauna,” a spus ambasadoarea Thomas-Greenfield. „Vă promitem asta”.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și