30 de ani de când Kazahstanul a închis poligonul nuclear de la Semipalatinsk

0 167

S-au împlinit la 29 august 30 de ani de când Kazahstanul a închis în 1991 poligonul pentru teste nucleare de la Semipalatinsk, unde în perioada Uniunii Sovietice au fost efectuate peste 450 de explozii nucleare terestre și subterane.

După închiderea poligonului prin decretul președintelui kazah Nursultan Nazarbaev, Kazahstanul, Rusia și Statele Unite au cooperat strâns pentru securizarea materialelor nucleare și combaterea riscurilor de contrabandă. În 2009, Adunarea Generală a ONU a declarat 29 august Zi internațională împotriva testelor nucleare, pentru a atrage atenția asupra efectelor negative ale acestora.

După trei decenii, locuitorii din regiunea fostului poligon din Kazahstan continuă însă să sufere din cauza efectelor radiației. Adulții fac diferite boli inclusiv cancer, iar femeile dau naștere unor copii cu defecte fiziologice și neurologice. Peste un milion de oameni din Kazahstan au statut de sinistrați din cauza testelor nucleare, având dreptul la beneficii sociale, dar mulți se plâng că acestea sunt insuficiente.

 

sursa: europa libera

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata