37 sau 31? Biroul Politici de Reintegrare declară oficial, iar Dodon repetă după Krasnoselski

110

37 de posturil de control (fixe, mobile, pedestre), dar și alte instalații de îngrădire a trecerii în jurul a 11 localităţi aflate sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale au fost instalate în Zona de Securitate ilegal, fără înştiinţarea Comisiei Unificate de Control (CUC), de către autoritățile separatist de la Tiraspol în perioada 17 martie – 1 iunie 2020. Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, astfel a fost împiedicată libera circulaţie a circa 50.000 de locuitori din localităţi apropiate Nistrului. În opinia Cristinei Lesnic, „activizarea” în Zona de Securitate a regimului secesionist denotă strategia Tiraspolului de a-şi consolida forţele pe „linia administrativă”, ceea ce reprezintă o acţiune extrem de periculoasă, care atentează la integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova.

În același timp, președintele Repubicii Moldova, Igor Dodon, nu operează cu cifrele oficiale atunci când se referă la posturile de control. După o discuție telefonică pe care a avut-o cu liderul separatist Vadim Kransoselski, Dodon a scris pe facebook că de fapt au fost  instalate doar 31, iar „după încheierea regimului stării de urgenţă, numărul acestora a fost redus la 16.” Astfel, șeful statului sau se face că nu știe că în realitate autoritățile separatiste au instalat ilegal 37 de posturi de control, ceea ce pare imposibil, sau Dodon face deschis jocul separatiștilor.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut marţi, o şedinţă cu locuitorii satului Hagimus din raionul Căuşeni, aflat în imediata apropiere a orașului Bender, în Zona de securitate. Asta după ce administrația locală a sesizat  Biroul Politici de Reintegrare privind multiplele probleme de securitate, legate de comercializarea producției agricole și libera circulație.

În timp ce oamenii se plâng că le este îngrădit dreptul la libera circulație, în cadrul unei discuţii telefonice cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, Dodon a fost informat că majoritatea posturilor au fost deja demontate. Șeful statului l-a crezut pe cuvânt și chiar a scris despre asta pe facebook:

 „Conform informației oferite de Tiraspol, inițial, au fost create 31 de posturi de control. După încheierea regimului stării de urgență, numărul acestora a fost redus la 16. Totodată, partea transnistreană anunță că pe perioada stării de urgență, numărul de treceri a așa-numitei „frontiere” a fost, în medie, de trei mii de persoane pe zi, ceea ce înseamnă de trei ori mai puțin decât până la introducerea carantinei”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Dodon nu a ezitat să-i adreseze lui  Krasnoselski mulțumiri ”pentru abordarea constructivă a soluționării problemelor de circulație cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Toate acestea, în condițiile în care încercările observatorilor militari din Forțele Mixte de Pacificare de a se deplasa la posturile intalate ilegal, pentru a documenta regulamentar încălcările, au fost blocate de fiecare dată de către partea transnistreană. Recent, Comisia Unificată de Control a anunţat că partea transnistreană a refuzat să examineze, la şedinţa structurii, subiectul legat de efectuarea unei analize complexe a situației din zona de securitate. Nu a fost găsită o soluție nici pentru deplasarea observatorilor militari pentru cercetarea posturilor instalate ilegal.

Aceste posturi sunt prezentate ca ”sanitare”, dar în realitate sunt posturi ilegale adiţionale unde sunt amplasaţi grăniceri, spune Biroul Politici de Reintegrare, care consideră că acţiunile respective contravin angajamentelor asumate în cadrul pachetului Berlin Plus. Iar Comisia parlamentară pentru securitate naţională a condamnat acţiunile ilegale ale administraţiei de la Tiraspol în Zona de Securitate şi a îndemnat organizaţiile internaţionale să atragă atenţia la încălcarea drepturilor omului în regiune. Escaladarea situaţiei în Zona de Securitate prin acţiunile ilegale ale Tiraspolului compromite măsurile de consolidare a încrederii, a declarant președintele comisiei, Alexandru Jizdan. Deputatul a mai îndemnat Misiunea OSCE şi toţi negociatorii „5+2” să acorde o atenţie prioritară preocupărilor Chişinăului cu privire la politica distructivă a Tiraspolului în privinţa locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Între timp, Miscarea Politică Unirea cere autorităților să acționeze imediat și să scoată cele 37 de posturi instalate ilegal de către Transnistria, iar membrii Consiliului Național al Veteranilor de Război au emis o declaraţie, în care condamnă acţiunile unilaterale ale Tiraspolului. Ei au dat un ultimatum şi spun că vor bloca traseul pe segmentul transnistrean, de la localitatea Sănătăuca până la Hagimus, în cazul în care posturile de control nu vor fi demontate.

Instalarea celor 37 de posturi ilegale obstrucționează libertatea de circulație a populației, care este intimidată și supusă controalelor contrar legii de către separatiști, pe teritoriul care este sub jurisdicția autorităților de la Chișinău. Aceste acțiuni ale Tiraspolului încalcă integritatea teritorială, independența și suveranitatea Republicii Moldova, iar pe această cale solicităm misiunii OSCE în Moldova, ca parte a formatului de negocieri 5+2, dar și altor organizații internaționale pentru a lua atitudine față de abuzurile și acțiunile unilaterale ale Tiraspolului, care reprezintă un regres în procesul de reglementare transnistreană și contravin angajamentelor asumate în cadrul pachetului Berlin Plus”, se arată într-un comunicat de presă.

Cu o solicitare asemănătoare a venit și vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, la întrevederea cu șeful misiunii OSCE la Chișinău Claus Neukirch. Lesnic a cerut Misiunii OSCE să continuie monitorizarea în teren a acțiunilor ilegale ale Tiraspolului. În context, vicepremierul a subliniat repetat că posturile instalate ilegale nu sunt sanitare, iar evaluarea prealabilă a riscurilor denotă că acestea nu ajută dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

Asociația Promo-Lex a publicat recent un raport de monitorizare a situației respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, în contextul pandemiei de Covid-19. Potrivit raportului,din luna martie până în prezent, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a înregistrat un regres. Cea mai mare problemă a fost instalarea celor 37 de posturi militare nelegitime în Zona de Securitate. Oamenii au fost izolați. Cei din Cocieri, Molovata Nouă au rămas cu o singură cale de acces, bacul de pe Nistru. Deseori acesta era supraaglomerat și acest fapt i-a indignat pe oameni. Ca urmare a restricțiilor, la mai multe categorii de persoane li s-a îngrădit dreptul la libera circulație. Este vorba de medici, fermieri și unii angajați ai instituțiilor de stat cum este poliția.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și