Cine refuză să accepte narațiunile pro-Kremlin este acuzat de fascism și revizionism istoric

188

Pandemia de Covid-19 a afectat toate direcțiile de activitate umană, inclusiv traiectoria dezinformării pro-Kremlin. Revizuirea istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, care a devenit un punct central al dezinformării pro-Kremlin, s-a stins în fundal, în timp ce mass-media loială Kremlinului și-a îndreptat atenția către pandemie.

Cu toate acestea, în timp ce autoritățile locale din Praga au scos o statuie a mareșalului sovietic Ivan Konev, manipularea pe marginea istoriei a revenit brusc. Mass-media pro-Kremlin a susținut la unison că îndepărtarea statuii a fost ilegală, amorală și reprtezintă o crimă. A fost, de asemenea, o  provocare împotriva Rusiei orchestrată de  SUA și, desigur, a constituit o încercare de a rescrie istoria. Atacând autoritățile locale din Praga, punctele de dezinformare pro-Kremlin au ales să ignore faptele istorice, așa cum au făcut-o de mai multe ori în trecut – și anume că victoria Armatei Roșii nu a adus libertate multora dintre națiunile europene. Mareșalul Ivan Konev însuși a avut un rol principal în zdrobirea revoltei maghiare din 1956, precum și în construirea Zidului Berlinului. Cu toate acestea, Rusia a declarat că va deschide un dosar penal în legătură îndepărtarea statuii, prezentând instrumentalizarea istoriei pentru politica externă a Rusiei.

Din perspectiva Kremlinului, istoria nu este o disciplină academică, ci un instrument de îndeplinire a ambițiilor politice. Istoria nu este ceva de ținut minte și studiat; este ceva care urmează să fie gestionat. Potrivit unui studiu recent de la Stockholm Free World Forum, „Istoria este folosită de conducerea politică din Rusia ca un instrument pentru a crea legitimitate acasă și pentru a-i încadra comportamentul pe scena internațională. Este o politică care are consecințe atât pe plan intern, cât și în străinătate

Studiul a mai notat că, încă din 2015, Strategia națională de securitate a Rusiei prevedea că una dintre amenințările la adresa securității naționale în sfera culturală „este încercarea de a falsifica istoria Rusiei și a Lumii”. În conformitate cu această abordare, sursele pro-Kremlin avansează o narațiune despre războiul în curs de desfășurare asupra memoriei istorice.

80 de ani de la Pactul Molotov-Ribbentrop

În august 2019 au fost marcați 80 de ani de la semnarea pactului Molotov-Ribbentrop– un acord de neagresiune între Uniunea Sovietică și Germania nazistă,  care a dus la al Doilea Război Mondial și la consecințele sale tragice. Ziua semnării pactului, 23 august, este considerată o zi de comemorare a victimelor stalinismului și nazismului. În loc să reflecteze asupra unei istorii complexe și dificile și asupra rolului Rusiei în aceasta, mass-media pro-Kremlin a găsit o altă oportunitate de a nega rolul Uniunii Sovietice în semnarea pactului. “URSS a fost  reticentă în a semna pactul și nu a avut de ales, a susținut presa pro-Kremlin, subliniind că Polonia a vrut să atace URSS, că ocupația sovietică a statelor baltice a fost un mit și că totul a fost ideea lui Hitler”.

Cu astfel de mesaje de dezinformare, „managerii” pro-Kremlin ai istoriei europene au ales să ignore istoria lor: în decembrie 1989, Parlamentul URSS, Congresul Deputaților Poporului, a adoptat o rezoluție prin care a denunțat Pactul Molotov-Ribbentrop.

Comemorarea a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial

Rusia nu a fost invitată la ceremonia de comemorare care marchează 80 de ani de la începutul celui de al Doilea Război Mondial în Polonia din cauza anexării ilegale a Crimeei și a agresiunii continue în Ucraina. Previzibil, acest lucru a atras atenția mass-mediei pro-Kremlin, care a susținut că Uniunea Sovietică a salvat Polonia de la ruina de război și, în special, că Polonia a fost organizator și principalul vinovat al celui de-al Doilea Război Mondial.

Înaintea ceremoniei de comemorare din Polonia, pe contul oficial de Twitter al Ministerului rus al Afacerilor Externe au apărut mesaje prin cate statele baltice erau atacate.

Parlamentul European adoptă o rezoluție privind importanța comemorării europene pentru viitorul Europei.

Prin Rezoluția Parlamentului European este exprimată îngrijorarea cu privire la eforturile conducerii ruse de a denatura faptele istorice și crimele comise de regimul totalitar sovietic care au atins un nivel maxim de dezinformare. Mai multe instituții de presă continuă scrie despre aceasta până în ziua de azi.

În lumea dezinformării pro-Kremlin, rezoluția a fost percepută ca un atac asupra Rusiei în „războiul” memoriei istorice. Rezoluția Parlamentului European subliniază că al Doilea Război Mondial a fost un rezultat imediat al Pactului Molotov-Ribbentrop, iar presa rusă a scris despre documentul european ca fiind unul „fascist” împreună cu Parlamentul care l-a adoptat. Mass-media pro-Kremlin a susținut că Parlamentul European și-a unit forțele cu fascismul, că reprezintă al Treilea Reich și scutește Germania de responsabilitatea celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe măsură ce campania de dezinformare cu privire la rezoluția Parlamentului European a evoluat, un anumit segment a devenit centrul presei pro-Kremlin. Polonia a fost atent selectată ca principal „personaj negativ” pentru atacurile de dezinformare. A fost portretizată nu numai ca vinovată pentru declanșarea celui de-al Doilea Război mondial, ci și ca aliatul lui Hitler și “spălarea” crimelor naziste.

Alte națiuni europene, ale căror destine au fost modificate permanent prin protocoalele secrete ale pactului Molotov-Ribbentrop de asemenea au fost vizate.

Propaganda pro-Kremlin a scris că statele baltice au aderat la URSS în conformitate cu dreptul internațional. Finlanda a fost acuzată de construirea de lagăre de concentrare și alte crime de război atroce. Despre Ucraina, împreună cu Polonia, s-a declarat că au avut de câștigat cel mai mult din al Doilea Război Mondial. Toți cei care nu au acceptat narațiunea pro-Kremlin a „eliberării sovietice” au fost etichetați ca vasali ai SUA.

Comemorarea a 75 de ani de la eliberarea Auschwitz-ului

Anul acesta, ziua de 27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare în Memoria Victimelor Holocaustului – a fost folosită și ca ocazie pentru răspândirea dezinformării pro-Kremlin. Presa internațională și istoricii au reacționat  la afirmațiile false conform cărora 40% dintre evreii care au murit în Holocaust erau cetățeni ai Uniunii Sovietice. Între timp, mass-media pro-Kremlin a continuat să  atace Polonia și Parlamentul European, statele baltice, Franța și Marea Britanie.

Revolta de la Varșovia a devenit, de asemenea, o țintă a dezinformării pro-Kremlin. Pe 17 ianuarie, chiar în ziua capturării Varșoviei de către armata sovietică, în urmă cu 75 de ani, Ministerul rus al Apărării a făcut publice „documente secrete” susținând că revolta de la Varșovia  nu era pregătită și că o intervenție a trupelor sovietice nu a fost posibilă. Astfel de afirmații au evocat o reacție puternică la încercările pro-Kremlin de a revizui istoria:

„Cele două revolte ale orașului – prima în ghetoul evreiesc din 1943, a doua din întregul oraș în 1944 au fost dovezi ale cruzimii crimelor germane. Dar, în timp ce oamenii din Varșovia așteptau ajutor, Iosif Stalin nu a ordonat niciodată Armatei Roșii să intervină„, a scris premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.
 
Pregătirea pentru comemorarea a 75 de ani de la victoria în al Doilea Război Mondial

Pregătirile Kremlinului pentru comemorarea a 75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial au fost un efort lung. Au existat focuri de artificii pentru a sărbători capturarea capitalelor europene de către Armata Roșie, publicarea selectivă a arhivelor istorice la cele mai înalte niveluri pentru a „dovedi” că Polonia a început al Doilea Război Mondial.

Campaniile de dezinformare au însoțit și facilitat aceste eforturi, consolidând determinarea Kremlinului de a se defini ca singura forță de rezistență împotriva fascismului – acum și de-a lungul istoriei. Prin urmare, celebrarea victoriei în al Doilea Război Mondial este încadrată în termeni antagonici: oricine refuză să accepte în mod necritic narațiuni pro-Kremlin este acuzat de fascism și revizionism istoric.

Din cauza pandemiei COVID-19, parada de Ziua Victoriei de la Moscova, care avea loc de obicei pe 9 mai, a fost amânată., dar campania de dezinformare și „managementul istoriei” se întorc. Pentru Kremlin sunt multe în joc. Andrei Arkhangelsky, un jurnalist rus a scris la începutul anului:

„Pe lângă lupta tradițională împotriva „falsificatorilor istoriei”, Kremlinul are și obiective interne. Înaintea alegerilor parlamentare și, desigur, a anului 2024, are nevoie de consolidare societății. Cu toate acestea, singura modalitate este de angaja populația într-un rally „împotriva” – de data aceasta nu chiar a unui adversar real, ci împotriva unei istorii”.

Sursă: euvsdisinfo.eu

Vezi și:

Rescrierea istoriei prin intermediul propagandei! Cel de al Doilea Război Mondial, subiect amplu de dezinformare pentru Federația Rusă (Partea I)

Rescrierea istoriei cu ajutorul propagandei! Rusia acuză Polonia pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial (Partea II)

Efortul statelor baltice de a păstra adevărata istorie a celui de Al Doilea Război Mondial și tentativele insistente ale Rusiei de a o rescrie

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și