Șantajul energetic al lui Putin în Europa, un eșec! De ce

224

Planurile președintelui rus Vladimir Putin de a strânge Europa prin armonizarea energiei par să se prăbușească cel puțin deocamdată, datorită vremii blânde, unei game mai mari de furnizori și a eforturilor de reducere a cererii, potrivit unei analize realizate de Bloomberg.

Potrivit sursei citate, o combinația de factori – inclusiv problemele Chinei legate de Covid, care reduc concurența pentru mărfurile cu GNL – au potențial de a reduce inflația, de a stabiliza perspectivele economice ale Europei și a lăsa Kremlinul cu mai puține pârghii asupra aliaților Ucrainei. Și în timp ce scăderea temperaturilor sau întreruperea livrărilor ar putea încă crea haos pe piețele energetice, este în creștere optimismul că Europa va putea trece cu bine peste această iarnă.

„Pericolul unei crize economice complete, a unei crize a industriei europene, a fost evitată, din câte putem vedea ”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Criza, declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, a costat deja Europa aproape 1 trilion de dolari din cauza creșterii prețurilor la energie. Guvernele au răspuns cu ajutoare de peste 700 de miliarde de dolari pentru a susține companiile și consumatorii. De asemenea, s-au luptat pentru a-și desface dependența de energia rusă, în special de gazele naturale.

Uniunea Europeană nu mai importă cărbune și țiței din Rusia, iar livrările de gaze au fost reduse semnificativ. Blocul a umplut o parte din decalaj prin creșterea livrărilor din Norvegia și a transporturilor de gaz natural lichefiat din Qatar, SUA și de la alți producători.

În Germania, depozitele sunt pline, la aproximativ 91% din capacitatea lor, comparativ cu 54% în urmă cu un an, când Rusia golise deja instalațiile pe care le controla. Guvernul cancelarului Olaf Scholz a naționalizat de atunci unitățile locale ale Gazprom PJSC și a cheltuit miliarde de euro pentru umplerea rezervelor.

Măsurile de economisire a energiei din industrie și gospodării, precum temperaturile calde din ianuarie, peste limita din ultimele decenii, au contribuit la menținerea situației.

„Suntem foarte optimiști, că nu ne-am întors în toamnă”, a declarat vineri Klaus Mueller, șeful autorității de reglementare a rețelelor din Germania, într-un interviu acordat postului public ARD. „Cu cât avem mai mult gaz în depozitele la începutul anului, cu atât ne vom confrunta cu mai puțin stres și costuri pentru a le umple din nou pentru iarna viitoare.”

Prețurile de referință ale gazelor au scăzut la o cincime din recordurile stabilite în august și, în ciuda temerilor că tarifele mai ieftine ar putea stimula cererea, consumul este în continuare în scădere. Este de așteptat ca în Europa consumul european să fie cu aproximativ 16% sub nivelurile medii pe cinci ani pe parcursul anului 2023, a spus Morgan Stanley într-un raport.

De asemenea, au contribuit și condițiile favorabile și extinderea capacității regenerabile. Creșterea producției de energie eoliană și solară va contribui la reducerea producției de energie pe bază de gaz în 10 dintre cele mai mari piețe de energie din Europa cu 39% în acest an, potrivit S&P Global.

Dinamica s-a schimbat într-o asemenea măsură încât acum există prea mult gaz natural lichefiat disponibil, potrivit Morgan Stanley. Livrările au stabilit un nou record în decembrie, iar tendința este probabil să continue.

Germania, cândva cel mai mare cumpărător de gaz rusesc, deschide trei terminale în această iarnă, iar cea mai mare economie a Europei se așteaptă ca noile sale instalații GNL să acopere aproximativ o treime din cerințele sale anterioare. Aprovizionarea constantă din surse non-ruse este probabil să împiedice prețurile pieței să ajungă la vârfurile de anul trecut.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și