Germania va suporta costul tancurilor Leopard livrate Ucrainei, nu şi Polonia

88

Germania îşi va asuma costul tancurilor Leopard 2 pe care le va oferi Ucrainei, spre deosebire de alţi aliaţi, precum Polonia, care vor cere Uniunii Europene rambursarea costurilor legate de transferul unor tancuri de acest fel către armata ucraineană, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, relatează agenţia EFE.

„Nu ştiu exact care va fi volumul la care vor ajunge aceste cheltuieli, dar Germania şi le va asuma”, a spus Scholz la o conferinţă de presă la Berlin.

Polonia, în schimb, care a anunţat că este pregătită să transfere Ucrainei din propriul său stoc de tancuri germane Leopard 2, a precizat că va cere Uniunii Europene să-i ramburseze costul acestor tancuri şi speră că Bruxellesul va da „dovadă de bunăvoinţă” în acest caz, conform unei declaraţii a premierului polonez Mateusz Morawiecki. După îndelungi ezitări, guvernul german a anunţat miercuri că va oferi Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 şi de asemenea va autoriza statele care deţin acest tip de tancuri să transfere din ele către armata ucraineană.

Deocamdată doar Polonia a cerut oficial Berlinului o autorizaţie de reexport, dar Norvegia, Olanda şi Spania şi-au manifestat intenţia de a oferi Ucrainei astfel de tancuri. Varşovia nu a precizat numărul tancurilor Leopard 2 pe care le va oferi Kievului, dar un consilier prezidenţial polonez a menţionat că ar fi vorba despre o companie de tancuri, în armata poloneză o asemenea unitate având între 10 şi 14 tancuri. Armata poloneză are în total 247 tancuri Leopard. De când a început agresiunea rusă în Ucraina cu 11 luni în urmă, Polonia a transferat Ucrainei 270 de tancuri T-72 de producţie sovietică. Deşi armata ucraineană va primi un număr relativ mic de tancuri Leopard 2 şi primele vor ajunge în Ucraina abia peste aproximativ trei luni, acestea „au caracteristici ideale pentru confruntarea cu tancurile ruseşti”, explică un general polonez, potrivit EFE, citată de Agerpres. Berlinul condiţionase acest ajutor militar de implicarea de asemenea a SUA prin oferirea unor tancuri americane M1 Abrams către armata ucraineană.

Invocând complicaţii logistice şi de mentenanţă, Washingtonul respinsese această solicitare, dar, conform unor surse americane, circa 30 tancuri M1 Abrams vor ajunge în Ucraina. Acestui ajutor se adaugă cele 14 tancuri Challenger 2 promise Ucrainei de Marea Britanie şi un număr încă necunoscut de tancuri uşoare AMX-10 promise de Franţa. Ucraina insistă să primească tancuri grele occidentale pentru a putea străpunge liniile ruseşti, fiindu-i insuficiente tancurile de care dispune după 11 luni de război.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și