Rușii, instruiți cum să se pregătească în cazul unor atacuri chimice și nucleare
Autoritățile din Rusia au montat panouri digitale în Moscova care îi instruiesc pe cetățeni cum să pregătească un „kit de supraviețuire” în cazul unui atac.
Un clip cu un panou electronic care le spune cetățenilor cum să își alcătuiască un kit de supraviețuire a fost publicat pentru prima dată pe rețelele sociale duminică de către agenția de știri „Atenție, Moscova”, pe Telegram.
Aceasta a declarat că videoclipul panoului publicitar a fost postat oficial de Ministerul rus pentru Situații de Urgență și a citat locuitorii din apropierea Parcului Gorki din Moscova, care au declarat că acesta îi instruiește pe oameni despre ce trebuie să facă „în cazul unor atacuri chimice și nucleare”.
Instrucțiunile de pe panoul publicitar postat de agenția de știri nu includ termenii „atac nuclear” sau „atac chimic” și nu este clar dacă există mai mult decât a fost publicat de „Atenție, Moscova” sau dacă există și alte anunțuri pe panouri publicitare la care se referă moscoviții.
Acesta a apărut în momentul în care au apărut informații potrivit cărora Kremlinul a ordonat modernizarea adăposturilor antiaeriene pe întreg teritoriul Rusiei. The Moscow Times a relatat în februarie că actuali și foști oficiali ruși au declarat că Kremlinul a ordonat inspecții și reparații la adăposturi și buncăre, pe fondul temerilor tot mai mari că țara ar putea fi ținta unor lovituri în timpul războiului cu Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin a intensificat retorica nucleară la câteva luni de la invazia sa pe scară largă în Ucraina, în septembrie 2022, după ce a proclamat că a anexat patru regiuni ucrainene controlate parțial. Nimeni nu a lansat public amenințări nucleare împotriva Rusiei. Mai recent, el a încercat să prezinte furnizarea planificată de proiectile cu uraniu sărăcit către forțele ucrainene drept o „escaladare semnificativă” a războiului, susținând în mod fals că acestea sunt arme cu componentă nucleară. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că uraniul sărăcit este „considerabil mai puțin radioactiv decât uraniul natural”.
Ecranul panoului publicitar prezintă instrucțiuni detaliate despre cum se poate asambla o valiză de urgență sau o trusă de supraviețuire.
„Conținutul unei truse de supraviețuire: o trusă de prim ajutor, o lanternă de mână sau de cap și provizii de baterii, chibrituri de vânătoare, alcool uscat, benzină, telefon mobil, radio și provizii de baterii, cuțit utilitar, trusă de reparații (fire și ace, provizii de hrană și apă ( pentru minimum trei zile), veselă de unică folosință, produse de igienă personală și lenjerie de schimb”, se arată în mesaj.
Panoul publicitar le spune privitorilor să viziteze site-ul ministerului pentru mai multe informații.
Detalii, AICI