Cercul de “încredere” a lui Igor Dodon sau cum să îți construiești un imperiu, într-o țară săracă
În patru ani de președinție și șase ani în fruntea cele mai mari formațiuni politice din țară, Igor Dodon a reușit să își creeze un adevărat imperiu financiar care funcționează la cote înalte, chiar dacă în tot acest timp nici el, nici soția sa Galina nu au înregistrat pe numele lor nicio achiziție sau bun imobil. Astfel, împreună cu ei, frați, fini, nași și cumătri ai familiei Dodon au dezvoltat averi de milioane sub paravanul unei scheme bine puse la punct care funcțioanează ca ceasul, într-una din cele mai sărace țări din Europa.
Igor și Alexandru Dodon
Alexandru Dodon este fratele mai mic al președintelui. Până în 2010 a fost vicedirector al Agenției Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Produselor de Origine Animală, entitate condusă pe atunci de actualul deputat socialist Radu Mudreac, un alt om din anturajul familiei Dodon, a cărui avere a crescut substanțial în ultimii ani.
Chiar dacă monopolul asupra importului de carne a fost instituit in toamna lui 2006, cand Guvernul Tarlev a adoptat Regulamentul cu privire la eliberarea autorizaţiilor pentru importul acestui produs, astfel că nimeni dintre marii producători de carne sau foştii importatori n-au mai putut obţine licenţa, în anul 2008, controlul asupra ramurii s-a întărit şi mai mult când comisia abilitată cu eliberarea autorizaţiilor a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a Ministerului Economiei. Întâmplător sau nu, odată cu impunerea monopolului asupra importului de carne, director adjunct al Agenţiei Sanitar-Veterinare, implicată în eliberarea licenţelor, a fost numit fratele lui Igor Dodon, Alexandru. Foştii importatori susţin ca anume de el depindea, în mare masură, eliberarea unor acte necesare pentru obţinerea autorizaţiei.
În urma schemei frauduloase care funcţiona sub paravanul guvernării comuniste, mai exact era controlată de Oleg Voronin în parteneriat cu Vladimir Plahotniuc, bugetul era prejudiciat anual cu cel puţin două miliarde de lei.
Alexandru a cochetat cu politica, iar mai recent – cu afacerile. A candidat, fără succes, pentru funcția de primar de Călărași, a fost asistent al deputatului Mudreac, iar în ultimii ani s-a lansat vertiginos în afaceri.
În anul 2019, Alexandru Dodon obține o cotă parte de 15% din firma „Arhpley Development”, înregistrată la Moscova. Compania a fost fondată acum câțiva ani, iar unul dintre proprietari este Igor Chaika, fiul milionar al controversatului fost procuror general al Rusiei, Iurii Chaika.
Conform informațiilor de pe site, principala activitate a companiei sunt imobiliarele, inclusiv construcția blocurilor în orașul Moscova.
Pe 30 august 2019, Alexandru Dodon s-a asociat cu Igor Chaika și în altă companie din Rusia, devenind proprietar al 10% din acțiunile unei firme responsabile de colectarea și prelucrarea deșeurilor: „Promyshlenyi Ekologicheskii Operator”.
Decembrie 2019: fratele președintelui se lansează în agricultură. Mama a cumpărat zeci de terenuri agricole
În decembrie 2019, Alexandru Dodon a făcut primul pas spre lansarea sa oficială în afaceri și pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta figurează în actele Agenției Servicii Publice drept unic fondator al firmei „Agrofactory” SRL, având activități declarate în agricultură. SRL-ul este înregistrat la Sadova, localitatea de baștină a fraților Dodon, și are un capital social de 10 mii de lei.
Alexandru Dodon s-a lansat în afaceri deși, în ultima declarație de avere și interese depusă de el, pe când era asistent de deputat, nu raporta că ar avea surse financiare care să-i permită inițierea sau participarea în afaceri. În 2016, an în care fratele său devenea președinte, oficial, familia Alexandru și Ecaterina Dodon raporta un venit cumulat de 120 de mii de lei, bani obținuți de cei doi soți doar din salarii.
Fratele președintelui și-a deschis firmă cu profil agricol după ce, în anii 2014-2018, mama fraților Dodon a cumpărat câteva zeci de terenuri agricole chiar la intrarea în Sadova.
http://https://youtu.be/Rr5dr6vbUUk
Iurii Chaika- partener de afaceri al familiei Dodon și unul dintre sponsorii fundației primei doamne
În februarie 2019 Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a anunțat că, potrivit unor documente confidențiale, Chaika era încă în 2017 unul dintre sponsorii Fundației „Din Suflet”, gestionată de Galina Dodon. Astfel, pe 16 august 2017, în contul bancar în euro al Fundației „Din suflet”, deschis la Victoriabank din Chișinău, a intrat suma de 70 de mii de euro. Banii au fost virați dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika.
La puțină vreme după realizarea acelui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către „Delovaya Rossiya”, la care Chaika este co-președinte. Acesta a fost de mai multe ori în Moldova pe parcursul mandatului prezidențial al lui Igor Dodon.
Ziarul de Gardă l-a întrebat pe Igor Dodon dacă este vorba despre banii fratelui său Alexandru Dodon, investiți în firmele din Rusia, sau este vorba despre relația pe care o are șeful statului cu Igor Chaika.
„Dânsul, la fel ca alte sute de mii de cetățeni moldoveni, activează acum peste hotare. De mai mulți ani s-a stabilit la Moscova (la fel ca și cumnatul meu, fratele soției, care de mai bine de 10 ani muncește și locuiește cu familia la Moscova), unde are diferite activități, inclusiv unele afaceri cu dl Chaika, cu care se cunoaște de mult timp și au o colaborare. Activitatea lui nu depinde de faptul că și eu mă cunosc cu dl Chaika, în calitate de copreședinte al asociației oamenilor de afaceri „Delovaia Rossia”. E viața lui, activitatea lui, în care acționează așa cum consideră de cuviință, fără ca eu să mă implic. Referitor la Fundația „Din Suflet”, prin intermediul acesteia am reușit în ultimii ani să ajutăm sute de mii de cetățeni moldoveni: copii, bătrâni, familii care au rămas fără casă, familii cu mulți copii sau copii cu probleme de sănătate. Sursele financiare provin exclusiv din donații și nu este implicat banul public. Printre donatori sunt persoane fizice și juridice, rezidenți și nerezidenți ai Moldovei, printre care și ambasade străine acreditate la Chișinău (recent, Ambasada Chinei a venit cu un suport de câteva zeci de mii de dolari pentru unele instituții medicale). Unii donatori au dorit să fie făcut public gestul lor, alții nu. Însă, orice leu care intră pe conturile Fundației e utilizat exclusiv pentru suportul persoanelor nevoiașe, fiind și o evidență strictă în acest sens”, a fost răspunsul lui Igor Dodon pentru Ziarul de Gardă, transmis prin intermediul serviciului de presă.
În același timp, ZdG a intrat în posesia mai multor informații și fotografii despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, resort gestionat de familia fostului procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika. ZdG a constatat că, în perioada 2011—2020, Igor Dodon, însoțit de membrii familiei sale, au beneficiat și anunțat public nu mai puțin de 20 de vacanțe, unele dintre ele fiind în stațiuni sau hoteluri de lux. ZdG a stabilit că, cel puțin în 2018, familia președintelui a fost cazată la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din peninsula greacă Halkidiki: „Pomegranate Wellness Spa Hotel”. Hotelul aparține familiei procurorului general al Rusiei, așa cum constata, într-o investigație din 2015, politicianul rus de opoziție Alexey Navalnîi. De fapt, președintele ar fi fost cazat într-o vilă de lux amplasată pe teritoriul hotelului, în care doar o noapte de cazare poate costa chiar și 20 de mii de euro.
Igor Volnițchi, omul din umbră al lui Igor Dodon
Igor Volnițchi, în trecut consilier al fostului premier Vlad Filat este fondarorul companiei de consultanță politică Poliexpert. De asemenea, Volnițchi a lansat site-urilor tribuna.md, curentul.md, oficial.md, shok.md, provincial.md. De mai mult timp este și consultatul lui Igor Dodon. El este cel care îi scrie discursurile oficiale. Oamenii care îl știu pe Volnițchi i-au recunoscut penița în mai multe mesaje de-ale președintelui.
La alegerile locale din 2019, compania lui Volnițchi a finanțat realizarea primul exit-poll după o pauză de câțiva ani, realizat la ieșirea din secțiile de votare. Serviciile sociologice au costat până la 400 de mii de lei, a precizat Igor Volnițchi, care a adăugat că banii provin din afacerea pe care o gestionează. Volnițchi a mai spus că o parte din politicienii autohtoni apelează la serviciile companiei pe care o deține, prin urmare, finanțarea exit-poll-ului de duminică ascunde și un interes pe termen lung în ce privește elaborarea strategiilor politice.
„Știind profilul candidatului, știind cum se manifestă ei în astfel de situații, este clar că nouă ne este mult mai ușor să formulăm aceste strategii și să le aducem cât mai aproape de interesul real al celor care se adresează la noi”, a declarat Volnițchi.
Potrivit lui Volnițchi, Compania Poliexpert este o companie milionară în lei. Rulajele de anul trecut 2018 – sunt pe online. Poliexpert are și o companie fiică. Are în administrare zece brand-uri. Are în administrare un grup de presă care cuprinde cinci portaluri destul de bine poziționate în Republica Moldova. Mai mult, compania lui Volnițchi are semnate contracte practic cu toate agențiile guvernamentale și alte instituții de stat din care acesta câștigă în fiecare an milioane de lei.
Igor Volnițchii este și membru al Comiseia pentru mass-media şi comunicare de pe lângă președintele țării, al cărei președinte este jurnalista apropiată de Igor Dodon, Elena Pahomova.
Almanahul politic, ediție specială dedicată lui Igor Dodon
„Am documentat 1600 de evenimente publice cu participarea șefului statului. Am contrapus baza noastră de date cu ceea cea avea echipa Președintelui, ca în final să nu admitem nicio inexactitate. Am documentat toate vizitele Președintelui în teritoriu, peste hotare, toate întâlnirile avute. Ediția respectivă include și interviurile anuale acordate de Președinte, o serie de fotografii de valoare simbolică și chiar istorică, dar și veți vedea multe maxime, să le zicem – citate din declarațiile făcute de Președinte de-a lungul anilor”, a precizat Volnițchi.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a spus că, atunci când Igor Volnițchi a venit cu această idee și i-a prezentat acest Almanah, a fost copleșit de două stări.
„Știți, când începi să-l răsfoiești și când vezi toate evenimentele care au avut loc pe parcursul anilor, te copleșește undeva mândria, dar, în același timp, și un sentiment de responsabilitate față de cei din jur, de țară. Sunt 1600 de evenimente publice, este o activitate enormă. Sunt destul de deschis la provocări. În acești 3,5 ani mi se pare că am devenit mai echilibrat. Mulțumesc echipei care a venit cu această inițiativă. Cred că, acesta va fi un document care va rămâne în istoria Republicii Moldova”. Mulțumesc echipei pentru ceea ce face pentru Republica Moldova. 2019 a fost un an greu și mă bucur că sunt așa experți care monitorizează toate evenimentele și ne aduc aminte despre ce și cum a fost. Nu toți își asumă asemenea risc și responsabilitate. E o muncă enormă şi grea, dar marii beneficiari, cu siguranţă, vor fi generațiile viitoare, care, judecând în baza faptelor expuse în „Almanahul politic”, vor da cele mai corecte aprecieri acţiunilor, prestaţiei politicienilor de astăzi”, a declarat șeful statului.
Amintim că, Compania de consultanță și promovare a imaginii „POLIEXPERT” și Compania „TRIBUNA Politică” au lansat un proiect destinat politicienilor din Republica Moldova. Mai exact, e vorba de o serie de ediții speciale ale „Almanahului Politic al Republicii Moldova”, fiecare dintre ele fiind dedicată activității unui politician concret de-a lungul anilor.
În cazul în care în turul doi cu Igor Dodon intră Andrei Năstase, șansele acestuia de a-l câștiga pe actualul președinte de țară sunt mai mari decât șansele Maiei Sandu, mai spune analistul politic.Igor Dodon este favoritul alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. De aceasta este convins Volnițchi. În cadrul unei emisiuni TV, acesta a mai spus că Maia Sandu va ajunge în turul doi, însă ar putea apărea și surprize din partea lui Andrei Năstase, ori Renato Usatîi.
În opinia expertului, lupta prea puternică care s-a dus pe segmentul de dreapta poate determina o atitudine reticentă a reprezentanților altor partide de dreapta în raport cu Maia Sandu.
Iaroslav Martin, responsabil de securitatea business-ului tenebru al familiei Dodon
Actualul șef al Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), Iaroslav Martin, propus în această funcție de președintele Igor Dodon, ar fi fost exclus din sistem în anul 2014, fiind suspectat de legături cu agenții ruși. Mai exact, acesta ar fi avut legăturile sale clandestine cu reprezentanți de nivel înalt ai serviciilor de securitate ale Transnistriei și anturajul liderului separatist Evghenii Șevciuc.
Pe parcursul a mai multor ani, Martin a facilitat accesul și șederea în Chisinău a persoanelor apropiate de conducerea de la Tiraspol, inclusiv a fost implicat în contrabandă pe filiera transnistreană. Pe parcursul ultimului an, Martin utilizează posibilitățile SPPS pentru asigurarea securității bussnesului tenebru al familiei Dodon, pentru organizarea și asigurarea traversării frontierei de stat, inclusiv în/din Transnistria a coletelor cu valută străină în numerar pentru fratele președintelui Alexandr Dodon și partenerul său de afaceri Igor Chaika.
Pentru fidelitate, în martie 2020, Dodon i-a conferit lui Martin gradul suprem de general.
Corneliu Furculita, “Camarad, consătean și prieten”…
Deputatul Corneliu Furculiță este omul de încredere al lui Dodon și personajul-cheie în afacerea secretă descoperită de reporterii RISE Moldova. Corneliu Furculiță a ajuns în anturajul familiei Dodon pe când activa la Fabrica de Conserve din Călărași, gestionată de cumetrii lui Igor Dodon. Dodon și Furculiță sunt din aceeași localitate – Sadova (Călărași), deputați și colegi de partid. Îi leagă și o tranzacție imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiță un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Râșcani din Chișinău.
În 2015, Corneliu Furculiță a preluat, oficial, compania „Exclusiv Media”, al cărui proprietar în acte figurează și în 2019. Tot în 2015, în funcția de administrator al firmei venea Petru Burduja, un alt om din anturajul cuplului prezidențial
În același timp, soția lui Igor Dodon, Galina, a fost angajată de mai mulți ani la firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat în 2015 peste 50.000 de lei.
Afacerea offshore
Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acţionariat secret. Înregistrată în 1999, numele companiei figurează şi în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.
În 2016, Westerby Limited a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.) în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank. Banii au ajuns în Republica Moldova în baza unui contract de împrumut, redactat în rusă şi engleză, semnat cu trei zile înainte de transfer.
Reporterii RISE Moldova au obţinut contractul confidenţial dintre Westerby Limited şi Exclusiv Media SRL şi au analizat principalele clauze ale acestuia. Astfel, cele 1,5 milioane de euro i-au fost împrumutate firmei ce-i aparține lui Corneliu Furculiţă pentru o perioadă de un an, cu o rata anuală de 1,7%. La punctul 2.2 din Contract este menţionat că „Împrumutul este oferit pentru scopuri care nu contravin statului Creditorului şi legislaţiei Republicii Moldova”. Iar la articolul 5 din acelaşi document, intitulat „Dispute”, se precizează că: „[…] Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele, achitarea penalităţilor privind acest contract sunt reglementate de legislaţia materială şi procesuală a Federaţiei Ruse şi urmează a fi examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Moscova”. Legăturile offshore-ului din Bahamas cu Federaţia Rusă sunt demonstrate şi prin mai multe procese aflate pe rolul instanţelor. Astfel, potrivit deciziilor instanţelor de arbitraj din Moscova şi Republica Marii El (Federaţia Rusă), Westerby Limited apare într-un dosar în care mai multe companii încercau să recupereze aproximativ un miliard de ruble (echivalentul a 20 de milioane de dolari) de la compania Nedra. Într-un alt dosar, cu firma offshore Clear Starinvest S.A., se discuta despre recuperarea a 460 000 de dolari.
Din cele peste 30 de milioane de lei primiţi de la Westerby Limited şi depozitaţi pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicate de la bancă, în numearar, de administratorul companiei Petru Burduja, în baza unor documente semnate de soţia lui Corneliu Furculiţă, Ludmila, sumă care depăşea cu mult bugetul socialiştilor de la alegerile locale din 2015. Potrivit unei investigaţii realizate de Rise Moldova, în perioada martie-aprilie 2016, Burduja a motivat în fața funcționarilor băncii faptul că banii ridicați în numerar vor fi folosiți pentru „restituirea ajutorului financiar la persoane fizice”, dar și acordarea împrumutului pentru necesitățile curente ale împrumutatului. Din documentele analizate de reporterii RISE Moldova reiese că banii au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor. Acestea au primit sume „rotungite”: între 300.000 și 500.000 de lei.
Potrivit declarației pe venit pentru anul 2015, familia Furculiță a înregistrat un venit total de 25 de ori mai mic decât suma împrumutată de la Exclusiv Media în două luni. Din același document reiese că Furculiță deține un teren pentru construcții, două apartamente (unul din ele fiind procurate de la șeful său de partid), o casă, două automobile: Volkswagen Passat (2009) și Toyota Auris (2008), 9 conturi bancare și două companii: Exclusiv Media SRL și Poliactiv SRL – firmă de construcții. Detalii, AICI.
Victor Gaiciuc, relații familale și nu numai…
Potrivit „Crime Moldova”, pe Victor Gaiciuc şi Igor Dodon îi leagă o prietenie de mai mulţi ani, iar în 2011, relaţiile celor doi au devenit şi mai apropiate, după ce Igor Dodon a devenit naşul de cununie al lui Sergiu Gaiciuc, fiul mai mic al generalului.
În septembrie 2017 Dodon a refuzat propunerea Guvernului privind candidatura pentru funcția de ministru al Apărării a lui Eugen Sturza și l-a propus pe Victor Gaiciuc, pe care l-a decorat cu ocazia zilei Independeței cu „Ordinul Republicii” , pentru că „a contribuit la stabilirea relațiilor interstatale, la promovarea imaginii țării pe plan internațional și la consolidarea statalității”.
Scheme de îmbogățire ilicită și transferuri de milioane
În noiembrie 2016, Anticorupție.md scria că Victor Gaiciuc este administrator al companiei de asigurări Acord Grup. Societatea pe acțiuni a fost fondată în 2002 și are un capital social de 37 de milioane de lei. Totodată, în aprilie 2015, Gaiciuc a devenit președinte al consiliului Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA).
Gaiciuc este și partener de afaceri al companiei în domeniul aviației civile “VALAN”. Companiile în cauză, sub patronajul lui Victor Gaiciuc și Alexandr Zagrebelnîi (proprietarul “VALAN”), sunt implicate în scheme de îmbogățire ilicită și spălare de bani. Astfel, Compania “VALAN” în baza unor contracte dubioase, operează zboruri cu elicoptere și aeronave în mai multe țări de risc. Pentru realizarea anumitor zboruri neoficiale în zone necontrolate sau de conflict armat (în afara contractelor), “VALAN” obține bani în numerar, care sunt depozitați pe conturi ale companiilor offshore, înregistrate în unele țări din Golful Persic.
La rîndul său, compania “Acord Grup” face asigurări fictive ale aeronavelor și echipajelor companiei “VALAN”. Aceste scheme funcționează de mai bine de 10 ani și sunt protejate de presedintele Republicii Moldova Igor Dodon, care încă din perioada de cînd deținea funcția de ministru al Economiei, de comun cu Gaiciuc și Zagrebelnîi, este beneficiarul resurselor financiare obținute ilegal din schemele în cauză, cu utilizarea companiilor offshore.
De menționat că statutul funcției pe care îl deține Victor Gaiciuc, consilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate interzice prin lege exercitarea funcțiilor de administrator în companii private.
Președintele Uniunii Ofițerilor și cei 30 de mii de sirieni
În timpul campaniei prezidenţiale din toamna anului 2016, Victor Gaiciuc s-a remarcat prin contribuţia substanţială la victoria prietenului său Igor Dodon. Mai mult, o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice a dezvăluit că Uniunea Ofiţerilor din Republica Moldova, al cărei preşedinte era Victor Gaiciuc, ar fi stat la baza răspândirii informaţiilor calomnioase despre Maia Sandu, inclusiv despre aducerea celor 30 de mii de sirieni. Potrivit jurnaliştilor de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Uniunea Ofiţerilor a fost cea care a comandat, a achitat şi a distribuit pliantele cu informaţii false despre principalul contracandidat al lui Igor Dodon.
Victor Gaiciuc s-a mai remarcat în toamna anului 2016 şi printr-o declaraţie în care susţine că exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene. La fel şi Igor Dodon a făcut declaraţii scandaloase cu privire la Ucraina, menţionând în cadrul unei emisiuni că peninsula Crimeea ar aparţine Federaţiei Ruse.
Demisie scandaloasă
Generalul Gaiciuc a deţinut funcţia de ministru al Apărării în anii 2001-2004, când la guvernare se aflau comuniştii. În data de 15 octombrie 2004, Gaiciuc este demis prin decret prezidenţial, în urma unui demers al Consiliului Suprem de Securitate, fiind criticată activitatea Ministerului Apărării, care a tolerat lipsa unei evidenţe reale a patrimoniului militar al Armatei Naţionale şi cazurile de încălcare a drepturilor militarilor în termen. Această revocare a avut loc ca urmare a unui scandal legat de sustragerea ilegală din depozitele Armatei Naţionale a unui lot de arme: 200 de grenade F-1; 31 de aruncătoare de grenade; 90 mii de muniţii.
Artur Gumeniuc, securistul cu cei 99 de cumătri la vamă
Artur Gumeniuc, care în prezent deține funcția de șef adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, lucrează în sistemul serviciilor secrete de mai mulți ani, începându-și cariera grație tatălui său care a activat în sistemul KGB şi era un veteran în această sferă. A deținut mai multe funcții importante în instituțiile responsabile de Securitate în perioada guvernării comuniste. A devenit însă un personaj mai vizibil abia în 2016, atunci când, prin intermediul lui Renato Usatîi, a reușit să se infiltreze în cercul oamenilor apropiați lui Igor Dodon, în ajunul alegerilor prezidențiale.
De îndată ce și-a atins scopul, Gumeniuc s-a dezis imediat de orice parteneriat cu Usatîi, jurându-i credință lui Igor Dodon.
În anul 2018 acesta declara că în Republica Moldova nu există justiție selectivă și că sistemul funcționează fără abateri, jonglând concomitent cu schemele tenebre ale contrabandei, în special pe filiera transnistreană. În prezent, majoritatea structurilor vamale sunt conduse de oameni apropiați lui Gumeniuc, printre care se numără și cumătrul său, directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja.
Strategia sa de infiltrare a finilor și cumătrilor în posturile de conducere a serviciilor vamale funcționează sub paravanul actualului președinte Igor Dodon, în schimbul executării unor sarcini prestabilite.
Andrei Neguța, ambasador al Republicii Moldova la Moscova, cu un istoric bogat al fraudelor diplomatice
Andrei Neguța care este considerat a fi un apropiat al socialiştilor şi personal al lui Igor Dodon, cu relaţii foarte bune la Moscova. Acesta a mai avut anterior un mandat la Moscova, început pe timpul guvernării comuniste şi întrerupt de preşedintelele interimar de atunci Mihai Ghimpu. Ulterior, el a schimbat formaţiunea lui Voronin pe cea a lui Dodon şi, după un scurt mandat de parlamentar, a fost trimis din nou în Rusia. Neguța are o un istoric complex al fraudelor pe care le-a comis de-a lungul activităților sale diplomatice. Acesta a fost vizat într-un raport al Curții de Conturi din încă în anul 2007, potrivit căruia, pe durata mandatului său de șef la Ambasada Republicii Moldova în Franța, au fost comise mai multe nereguli legate de gestionarea banilor.
Ambasadorul ar fi retras de la bancă semnătura contabilului-şef pentru a putea ridica sume de bani necondiţionat. În total, pe parcursul ultimului an de mandat, Ambasada ar fi gestionat fraudulos 375.000 de lei.
60 de mașini de lux pentru Ambasada Moldovei în Federația Rusă
Nu s-a trecut fără nereguli nici în timpul misiunii diplomatice de la Moscova. În 2012, Curtea de Conturi a depistat grave încălcări și la Ambasada Republicii Moldova din Federația Rusă. Pe lângă gestionarea frauduloasă a resurselor financiare, din inventarul Ambasadei ar fi dispărut patru picturi care fac parte din Patrimoniul Naţional. Un an mai târziu, în 2013, jurnaliștii au scos la iveală cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Era vorba de circa 60 de mașini de marca Bentley, BMW, Mercedes sau Skoda, atribuite Ambasadei, preţul total al acestora fiind de milioane de euro. Reporterii au mai scris că printre cei care foloseau maşinile era şi omul de afaceri Ilan Șor, dar şi soţia sa, interpreta Jasmin. Unele numere diplomatice ar fi fost atribuite unor businessmani în schimbul a 30.000 de dolari, iar altele – în schimbul unor favoruri. Numerele de înmatriculare diplomatice ar fi fost eliberate anume pe durata mandatului de ambasador al lui Andrei Neguța
În octombrie 2015, deputatul a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, fiind bănuit că nu a înscris mai multe informații în declarația de venituri pentru anul 2014. Mai exact, el nu a trecut în declarație niciun teren, casă sau mașină. În campania electorală pentru prezidențiale, Neguța a donat 74.200 de lei candidatului Igor Dodon.
Ernest Vardanean, catalizatorul știrilor false de la Președinție
Ernest Vardanean, Igor Dodon și Fadei Nagacevschi
Ernest Vardanean, care este prezent la toate evenimentele la care participă șeful statului, Igor Dodon, nu figurează oficial ca funcționar în aparatul prezidențial. Arestat în Transnistria la începutul lui 2010, fiind acuzat de trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova, Vardanian a declarat atunci, la un post transnistrean de televiziune că a fost recrutat la SIS când era student în anul IV la Facultatea Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat din Moldova. Potrivit lui Vardanean, angajarea lui în structurile de securitate s-ar fi produs sub ameninţarea cu exmatricularea din Universitate a lui şi a soţiei sale.
În decembrie 2018, Ernest Vardanian avea planuri de emigrare în Marea Britanie însă brusc acesta a renunțat la această intenție.
Vardaneam este văzut în ultima vreme, tot mai des în delagațiile oficiale, alături de Igor Dodon. Se presupune ca Vardanean a intrat în cercul oamenilor apropiați lui Dodon prin intermediul lui Artur Gumeniuc, șeful adjunct al Serviciilor de Informație și Securitate iar misiunea sa de bază este de a face propagandă, în defavoarea oponenților politici ai președintelui. Un exemplu relevant în acest sens este o postare pe pagina sa de facebook, din luna martie curent, potrivit căreia, liderul PAS, Maia Sandu, ar fi trimis o scrisoare către UE, pentru a institui „embargou motivat politic” la exportul produselor agricole moldovenești, lucru care a fost negat de către Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.
Maia Sandu, a venit cu o reacție pe Facebook, unde a negat acest lucru, iar drept exemplu a adus și declarația Ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, care a combătut aceste falsuri apărute și distribuite în presă de către Vardanean.
Vardanean și Vartanian, inițiatorii unor proteste violente, în contextul confilictului din Nagorno-Karabah
În dimineața de 22 iulie, Congresul azerilor din Moldova a organizat un protest în fața ambasadei Armeniei de la Chișinău, din cauza înrăutățirii relațiilor dintre Baku și Erevan. Câteva zeci de persoane au manifestant, cerând Armeniei să întoarcă regiunea Karabah și „să respecte dreptul internațional”. Protestul din fața misiunii diplomatice s-a încheiat cu ciocniri violente dintre etnicii azeri și cei armeni,. Ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova Gudsi Osmanov a declarat că îmbrâncelile care au izbucnit în dimineața de 22 iulie între comunitatea armeană și cea azeră au fost provocate de către deputatul socialist Gaik Vartanean și consilierul netitular al președintelui, Ernest Vardanean. Diplomatul consideră că prezența celor doi oficiali în fața ambasadei Armeniei „de partea comunității armene” nu este justificată „nici moral, nici legal”. Acesta a declarat că cei doi și-au permis insulte în adresa azerilor în limba armeană, pe care o înțeleg mulți dintre etnicii azeri. De asemenea, cei doi ar fi afirmat că Azerbaidjanul va pierde teritoriul.
Maxim Lebedinschi, consilierul cu mari carențe de integritate
Maxim Lebedinschi care este în prezent secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost consilier al președintelui Igor Dodon. Potrivit portalului crimemoldova.md, Lebedinschi a obținut licenţa de avocat, la 24 de ani, după ce s-a căsătorit cu Valeria Balaban, fiica fostului Procuror General Valeriu Balaban. Acesta din urmă a ajuns în vizorul CNA, care a constatat că fostul demnitar este proprietarul unei averi de invidiat, ce cuprinde mai multe terenuri şi imobile. Documentele au arătat că majoritatea bunurilor au fost obţinute de către Valeriu Balaban în timp ce se afla la şefia Procuraturii Generale sau când era consilier al fostul președinte al țării, Vladimir Voronin.
Omul de legătură dintre Alexandr Stoianoglo și Igor Dodon
În cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, fostul procuror anticorupție Viorel Morari a prezentat detalii care demonstrează că intermediarul dintre Alexandr Stoianoglo, actualul procuror general și Igor Dodon este nimeni altul decât secretarul CEC Maxim Lebedinschi, fostul consilier al șeful statului, despre care s-a mai scris că ar fi așa-numitul „curator” al lui Dodon în ceea ce privește problemele legate de justiție și de judecători.
În acest context, Viorel Morari a vorbit despre legăturile dintre Stoianoglo și Lebedinschi. Or, Stoianoglo pare să fie omul de încredere și un apropiat al unui alt fost procuror general Valeriu Balaban, socrul lui Lebedinschi, iar acesta, împreună cu fratele său, deputatul PSRM Adrian Lebedinschi ar fi încercat să facă presiuni pentru a scoate învinuirea asupra lui Balaban, care ar fi dispus cumpărarea pentru Procuratură a unei clădiri la un preț de nouă milioane de lei, de aproape patru ori mai mare decât cel real.
Morari a menționat că Alexandr Stoianoglo a fost prim-adjunct al procurorului general pe timpul lui Balaban și a plecat din funcție odată cu acesta, ceea ce ar indica o dovadă în plus în privința legăturilor dintre cei doi. Morari a mai spus că refuzul său de a „rezolva problema lui Balaban”, așa cum au cerut frații Lebedinschi, dar și dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM ar fi fost motivele presiunilor asupra sa.
Protagonistul mai multor scandaluri
Pe lângă problemele de integritate pe care le are, Maxim Lebedinschi a fost implicat și în câteva scandaluri publice de proporții. În anul 2015, în perioada în care era jurist al PSRM, acesta a fost protagonistul unei înregistrări audio scandaloase. Lebedinschi este surprins înjurând ca la ușa cortului. „Allo, asta-i Maxim Lebedinschi”. „Acum ascultă încoace, uăi p*darule”, spune acesta, după care discursul degenerează într-un limbaj licențios.
Numele lui Lebedinschi figurează într-un contract de împrumut din 22 martie 2016. Conform documentului, el obținea 500.000 lei de la compania lui Furculiță – Exclusiv Media SRL. Potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC de PSRM, la alegerile din 2014, Maxim Lebedinschi a donat partidului 188.100 de lei.
Un alt scandal s-a produs în anul 2018. După ce autoritățile din Ialoveni au decis ca în Anul Centenarului să organizeze mai multe acţiuni tematice Maxim Lebedinschi a denunţat iniţiativele la Serviciul de Informaţii şi Securitate. La rândul său, preşedintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu a declarat că nu se lasă intimidat.
Andrei Negruța, milionarul filantrop
Negruță este un personaj relativ nou în anturajul lui Dodon. Acesta este fondatorul asociației obștești CETESTA și „Protecție și Prosperitate” și realizatorul emisiunii de autor cu aceeași denumire – „Protecție și Prosperitate”, la postul de televiziune TVC21.
A absolvit Academia Rusă de Administrare Publică pe lângă Președintele Federației Ruse (actual Academia Rusă de Economie Națională și Administrare Publică pe lângă Președintele Federației Ruse), or. Moscova, construindu-și mai apoi o carieră de succes, în structurile de stat, rusești. A fost decorat cu Ordinul „Pentru credință și fidelitate” în Federația Rusă și chiar cu un ceas nominal de către Președintele Federației Ruse Vladimir Putin.
Negruță desfășoară și o vastă activitate de business în Federația Rusă, Germania și Polonia. Deține companii în domenii precum consultanță juridică, financiară și de management în sfera alimentației publice, reconstrucției și construcției de clădiri și spații de locuit.
Plecat din țară, în anii 90, Negruță a decis să se întoarcă în anul 2018, declarând în interviuri că „vrea să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova „. Mai mult, Negruță a spus că a decis să revină și datorită „schimbărilor pozitive”, care au loc în țara noastră. În același interviu, Negruță a declarat că are suficienți bani iar acum își dorește să desfășoare activități sociale.
Zis și făcut!
Emisiunea de autor „Protecție și Prosperitate” de Andrei și Dmitrii Negruța se poate încadra cu succes în lista surselor de manipulare și propagandă, în favoarea președintelui Dodon. Acestea susțin în mod evident poziția președinției și importanța acesteia în spațiul public fiind promovate și susținute mediatic de portalurile fondate de un alt susținător al președintelui, Igor Volnițchi: tribuna.md, curentul.md, provincial.md.
Disinfo a scris recent despre investigația realizată de Centrul Dossier în colaborare cu Asociația Reporterilor RISE Moldova, potrivit căreia, relația lui Igor Dodon cu Kremlinul a început în anul 2014, atunci când viitorul președinte al Republicii Moldova a fost luat oficial „sub tutelă”, de autoritățile ruse. De atunci în fiecare an, angajații „departamentului Moldova” fac rapoarte detaliate cu privire la activitățile lui Dodon, pentru conducere. Cel mai recent raport, mai degrabă „lista de fapte bune” ale lui Dodon, a fost întocmit în decembrie 2019.
Sursa: https://nordnews.md/caracatita-oamenilor-puterii-si-a-banilor-lui-igor-dodon/