Ultimul dictator al Europei – idol și exemplu pentru Igor Dodon
Zeci de țări îl consideră un dictator înrăit. Parlamentul European nu îl recunoaște ca președinte al Republicii Belarus, iar o țară întreagă, de mai bine de o lună, îi cere să plece din funcție după ce a fraudat un alt scrutin electoral. După o astfel de caracteristică, Alexandr Lukașenko a ajuns să fie admirat de către șeful statului Igor Dodon.
După ce, din 9 august, Lukașenko, prin intermediul forțelor de ordine, își omoară în bătăi proprii cetățeni, iese în fața acestora cu arma, Igor Dodon susține că îl admiră pe președintele belarus pentru ceea ce a făcut. Mai mult, șeful statului moldovean cu înclinații accentuate spre Rusia, susține că Belarus ar trebui văzut ca un exemplu de către Republica Moldova.
În cadrul unei ediții ”Președintele răspunde”, Dodon afirmă că datorită modului de conducere dictatorial a lui Lukașenko, țara și-a păstrat industria.
„Belarus nu-i Moldova și Dodon nu-i Lukașenko. Mie îmi plac foarte multe lucruri pe care le face Lukașenko, vă spun sincer, chiar dacă unii acum o să mă critice. Lukașenko a făcut din Belarus, vorbesc de economie, de partea socială un lucru spre care noi trebuie să tindem. Eu considenr că noi trebuie să tindem spre o economie și sferă socială cum este în Belarus. Iată pentru mine, aici Belarus este un exemplu, eu am fost acolo de mai multe ori. Eu am văzut drumurile am văzut întreprinderile agricole, industriale. Noi am distrus totul de când suntem independenți, totul am distrus dar ei datorită lui Lukașenko, au avut minte și au păstrat și au mers mai departe”, a declarat Dodon.
În contextul evenimentelor care au loc în Belarus, Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezoluţie prin care nu-l mai recunoaşte pe Alexandr Lukaşenko drept preşedinte al Republicii Belarus, calificată de Minsk drept „agresivă”, „îndepărtată de realitate” şi „dezechilibrată”. Pe de altă parte, mai multe state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), au constituit o misiune de experţi independenţi pentru investigarea încălcării drepturilor omului şi fraudelor electorale în Belarus.
În rezoluţia votată cu 574 de voturi pentru, 37 împotrivă şi 82 de abţineri, Parlamentul European a respins rezultatele alegerilor prezidenţiale desfăşurate în Belarus pe 9 august, câştigate de preşedintele Aleksandr Lukaşenko cu 80% din voturi.
Parlamentul European consideră că alegerile au fost fraudate şi „au fost încălcate toate standardele internaţionale”, motiv pentru care eurodeputaţii solicită Uniunii Europene impunerea de sancţiuni şi subliniază că legislativul european nu-l va mai recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte începând cu data de 5 noiembrie, când acestuia îi expiră actualul mandat.