Sportivi moldoveni participă la Kazan la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Chișinăul spune că vor fi sancționați

84

Șase sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Rusia le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat. Oficiali din sport au spus Europei Libere că moldovenii au plecat în Rusia fără avizul autorităților și că vor fi sancționați, inclusiv financiar, scrie Europa Liberă. 

Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.

Șase sportivi reprezintă „naționala” R. Moldova la aceste competiții. Trei – la sambo (Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi), una – la gimnastica ritmică (Elina Tarleva), unul – la judo (Valeri Muravski) și încă o sportivă – la proba de belt wrestling (Victoria Bolohan).

Până în prezent, sportivii din R. Moldova nu au obținut nicio medalie. Echipa Rusiei se află pe primul loc, cu 244 de medalii, dintre care 115 de aur. Pe locul doi se clasează Belarus, cu 95 de medalii (19 de aur), China este pe locul trei (36 de medalii) și Iran – pe patru (29 de medalii).

Fostul prim-viceministru ucrainean al Afacerilor Interne, Anton Gerașcenko, a ironizat într-o postare pe rețeaua pe X (fostul Twitter) că sportivii ruși au câștigat sute de medalii având un secret: „în multe competiții concurează un singur atlet, care reprezintă Federația Rusă”.

Rusia nu participă cu o delegație de țară la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, din cauza invaziei din Ucraina, dar și a scandalurilor de dopaj sponsorizat de stat, de mai înainte.

Recent, s-a anunțat că vreo 30 de sportivi ruși ar putea participa ca „neutri”, fără steag și fără imnul rusesc. Restricții similare se aplică și Republicii Belarus, care sprijină invazia din Ucraina.

Europa Liberă a încercat să obțină comentarii de la câțiva dintre participanții moldoveni la jocurile din Federația Rusă, dar nu a primit, deocamdată, un răspuns.

Datele deschise arată că unii dintre acești sportivi au obținut în ultimii ani premii la campionate mondiale și europene. De exemplu, Evelina Cazacu și Vera Zorea au obținut în 2023 locul trei la Campionatul European de Sambo (U-20): Cazacu în categoria de 80 de kg, iar Zorea, la categoria de 54 de kg.

În aprilie 2024, Ana-Maria Vaculovschi a câștigat medalia de bronz la Cupa Mondială de Sambo, la categoria de greutate de până la 59 de kg.

Autoritățile moldovene, luate prin surprindere

Secretarul de stat al Ministerului Educației responsabil de domeniul sportului, Sergiu Gurin, a spus Europei Libere că a aflat din presă despre participarea sportivilor moldoveni la așa-zisele jocuri olimpice din Rusia.

„Ei trebuiau să ceară permisiunea Ministerului Educației, dar nu au făcut-o, au plecat pe cont propriu. Urmează să fie sancționați, inclusiv financiar”, a spus Gurin.

Și președintele Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi, a declarat Europei Libere că nu știa despre participarea sportivilor moldoveni la aceste competiții, pe care o consideră „regretabilă”.

„Este o noutate și pentru mine. Urmează ca ministerul să stabilească cum au ajuns sportivii acolo, dacă au ajuns prin intermediul federațiilor sau pe alte căi”, a spus Juravschi.

El a explicat că, pentru a participa la competiții, sportivii ar trebui să obțină un aviz de la Ministerul Educației. Ulterior, acest aviz ar trebui să ajungă și la Comitetul Național Olimpic. Juravschi susține că nu a primit un astfel de aviz pentru sportivii respectivi și că acum se „pregătește intens” de Jocurile Olimpice de la Paris, la care s-au calificat până acum 15 sportivi din R. Moldova.

Creată în 2009 ca un fel de contrapondere la grupările occidentale de state, organizația interguvernamentală BRICS include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iranul, Egiptul, Etiopia și Emiratele Arabe Unite.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și