„Dezastru ecologic”. Putin spune că 40% din țițeiul transporat de petrolierele scufundate în zona Krasnodar s-a vărsat în Marea Neagră
Preşedintele rus Vladimir Putin a descris, joi, deversarea de ţiţei cauzată de scufundarea a două petroliere în regiunea rusă Krasnodar duminică drept un „dezastru ecologic„ şi a cerut măsuri pentru atenuarea consecinţelor şi evitarea extinderii poluării. Liderul rus a explicat că, în acest moment, aproximativ 40% din ţiţeiul transportat de petroliere s-a vărsat în Marea Neagră.
„În primul rând, este vorba de un dezastru ecologic. Este evident”, a afirmat şeful de la Kremlin în conferinţa sa de presă de final de an în care răspunde şi la întrebările cetăţenilor şi care este transmisă în direct la televiziune, informează EFE, potrivit Agerpres. „După cum am fost informat, căpitanii au încălcat normele (de securitate) şi nu au pus la timp navele în siguranţă. Unele nave au căutat adăpost şi nu li s-a întâmplat nimic. Dar acestea nu au făcut-o şi s-au ancorat în locuri necorăspunzătoare”, a spus el.
Vladimir Putin a explicat că, în prezent, lucrările ce vizează atenuarea consecinţelor dezastrului sunt îngreunate de vremea rea, dar a menţionat că este de aşteptat ca până la sfârşitul săptămânii furtuna să se domolească şi lucrările să poată fi accelerate. Lungimea zonei de coastă afectată de scurgerea de ţiţei cauzată de naufragiul de duminică a două petroliere în regiunea rusă Krasnodar este de aproape 50 de kilometri, după cum a raportat miercuri ministerul rus pentru situaţii de urgenţă. Petrolierele „Volgoneft 212″ şi „Volgoneft 239″, ambele construite în urmă cu peste 50 de ani pentru navigaţia fluvială şi adaptate ulterior pentru a naviga pe mare, s-au scufundat duminică în apropiere de strâmtoarea Kerci, ce leagă Marea Neagră de Marea Azov, în timpul unei furtuni.
Primul s-a rupt în două la aproximativ 7-8 kilometri de coastă, după care a început deversarea ţiţeiului în mare. Al doilea a plutit în derivă câteva ore şi, în cele din urmă, a eşuat la aproximativ 80 de metri de coastă, în Krasnodar, una din regiunile cele mai vizitate de turiştii ruşi.