Igor Boțan: Igor Dodon mizează pe dispersia forțelor proeuropene

136

Analistul politic Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), în dialog cu Vasile Botnaru, despre ultimele evoluții pe scena politică moldovenească.

Europa Liberă: Blocul comuniștilor și al socialiștilor a decis să adune capital politic în campania pentru parlamentarele anticipate cu un mesaj radicalizat și pentru asta l-a scos în față pe Vladimir Voronin cu niște declarații recente scandaloase. Daunele sau foloasele de la asemenea abordare vor fi măsurate cât de curând, probabil, de sondaje sociologice. Dar ce puteți spune Dvs., de ce a ales Partidul Socialiștilor, în primul rând, să înnobileze vitrina politică cu o asemenea piesă și cu asemenea mesaje?

Igor Boțan: „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a fost încrezut că liderul acestuia, Igor Dodon, câștigă alegerile prezidențiale, dar când s-a dovedit că a pierdut, Partidul Socialiștilor a decis să formeze un front de stânga, așa cum îl numește președintele partidului, dl Igor Dodon. Încă în luna februarie, după ce a constituit o majoritate în parlament cu Partidul „Șor”, dl Igor Dodon a decis să apeleze la partidele de stânga pentru a constitui un front comun împotriva partidelor proeuropene. Probabil, dl Igor Dodon a înțeles că extinderea majorității parlamentare cu Partidul „Șor” asupra unui exercițiu electoral este periculoasă pentru formațiune, de aceea și-a oprit atenția asupra Partidului Comuniștilor, care este într-o stare nu tocmai cea mai bună, nefiind capabil să treacă pragul electoral la alegerile din 2019. Este o situație dificilă pentru Partidul Socialiștilor, pentru că pe stânga spectrului politic Partidul Socialiștilor nu prea are aliați, s-a aliat cu Partidul „Șor”, dar acesta este prea toxic și elanul lui Igor Dodon și al socialiștilor s-a oprit la formarea acestei majorități parlamentare, dar nu a riscat să meargă într-un bloc electoral la alegerile parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: De ce mesajul radical, asta vă întrebam?

Igor Boțan: „Nu cred că putea să fie mai moderat, pentru că lozincile cu care a venit Igor Dodon la alegerile precedente deja sunt expirate, de aceea Igor Dodon nu a găsit nimic mai bun decât să reanimeze miturile foarte vechi care pot fi regăsite în programele electorale ale socialiștilor și ale comuniștilor și acum, după ce a suflat naftalina de pe aceste lozinci, le prezintă ca noi, care, speră domnia sa, să fie atractive pentru cetățeni.”

Europa Liberă: Se anunță o confruntare directă a socialiștilor, plus comuniștilor cu diaspora, cu Occidentul, cu toate ajutoarele mult peste ceea ce a acordat Rusia. Adică, un alegător care, iată, va lua și niște motorină oare va uita de unde vine adevărata lucoare?

Igor Boțan: „Socialiștii și comuniștii cunosc foarte bine comportamentul partenerilor de dezvoltare. Vladimir Voronin, după ce a câștigat majoritatea constituțională, a făcut declarații foarte dure la adresa Occidentului, dar ne amintim că foarte-foarte curând Vladimir Voronin a mers la Geneva, apoi la Bruxelles și relațiile cu partenerii de dezvoltare s-au ameliorat. Ba mai mult, către sfârșitul mandatului, celui de-al doilea mandat al comuniștilor, am avut o situație foarte stranie, când suportul direct în bugetul de stat al Republicii Moldova a ajuns la 10% și aceste 10%, care veneau în buget pentru dezvoltarea Republicii Moldova, veneau de la partenerii de dezvoltare.”

Europa Liberă: Dvs. vorbiți de partenerii de dezvoltare. Eu vă întrebam despre alegători, or lor li se toarnă în urechi aceste mesaje antioccidentale. Vor funcționa oare în condițiile în care mare parte de vaccinuri, repet, motorina, bani pentru reparația grădinițelor vin din Occident, via România, în special?

Igor Boțan: „Dacă întrebați despre modul în care vor reacționa cetățenii, trebuie să vedem dacă reanimarea acestor mituri, de fapt, dacă mai au un impact asupra percepțiilor cetățenilor, dar acest lucru trebuie să-l arate sondajele de opinie. Eu cred că într-o anumită măsură, da, dar nu în măsura în care își imaginează Igor Dodon și Vladimir Voronin că pot influența comportamentul cetățenilor.”

Europa Liberă: Prin urmare, eventualul eșec Dodon îl va pune pe seama lui Voronin, capul de listă?

Igor Boțan:„Nu cred că Igor Dodon la această etapă se gândește la Voronin și eșecul pe care-l va pune pe capul acestuia. Igor Dodon mizează pe dispersia forțelor proeuropene și unioniste și are temei să creadă că comportamentul acestora îi oferă o șansă să se cramponeze de putere. Am văzut din modul în care Partidul Comuniștilor îl caracteriza pe Dodon și Partidul Socialiștilor, până la pocăința recentă a dlui Dodon, ca un partid, mă refer la cel al socialiștilor, care își caută beneficiile de pe urma politicii. Putem să-l întrebăm pe dl Voronin când a avut mai multă dreptate, atunci când îl caracteriza pe dl Dodon ca pe un afacerist în politică sau actualmente când vorbește despre pericolele pe care dl Voronin le-a invocat zece ani în urmă, de exemplu, imediat după criza din 7 aprilie. Deși dl Voronin a avut la dispoziție tot instrumentarul pentru a investiga ce s-a întâmplat la 7 aprilie, acest lucru nu l-a făcut. Deci, ne putem lesne da seama că este vorba despre speculații politice pe care actualmente le introduc, le reciclează și le introduc în circuit pentru a influența cetățenii. Părerea mea este că acest procedeu nu va fi cel mai reușit, dar, cum spuneam, avantajul pe care îl au socialiștii și comuniștii este că ei, de bine, de rău, și-au unificat eforturile într-un front comun, iar proeuropenii au rămas dispersați, mai mult decât atât, chiar certați și acest lucru poate avea impact asupra rezultatului final al alegerilor.”

Europa Liberă: Dar blana acestui urs care se plimbă prin pădure, comuniștii și socialiștii trebuie să o împartă și cu Usatîi, și cu Гражданский конгресс (Cogresul Civic)?

Igor Boțan: „Da, aici lucrurile sunt mai complicate și unificarea eforturilor cu partidul lui Usatîi, eventual și cu Congresul Civic poate avea loc doar în parlament, dacă aceste formațiuni trec pragul electoral și vor avea reprezentare. Și partidul dlui Usatîi, și partidul Congresul Civic au anumite rezerve în a coopera cu Voronin și cu Igor Dodon.”

Europa Liberă: Mai am o întrebare, la fel de simplistă: mai este Igor Dodon „copilul adoptiv” al Kremlinului sau nu?

Igor Boțan: „Cu certitudine, da. Și am văzut cum dl Igor Dodon a intervenit pentru a anula o emisiune televizată cu participarea dlui Mark Tkaciuk. Deci, este strigător la cer, dacă Igor Dodon are de gând să guverneze țara cu astfel de metode, atunci e foarte trist pentru țara noastră.”

Europa Liberă: Dar unde anume, la ce nivel are acces Igor Dodon, cel care nu mai este președinte?

Igor Boțan: „Asta e și marea problemă. Dacă luăm în considerare ceea ce se întâmplă în Federația Rusă, instaurarea unui regim autoritar extrem de rigid, ne dăm seama că deciziile se adoptă la nivel destul de înalt și asta arată cât de periculoasă este această intercalare a intereselor lui Igor Dodon cu cele din Federația Rusă, dacă se ajunge până la astfel de metode foarte-foarte și bizare, dar și extrem de periculoase pentru Republica Moldova.”

Sursa: moldova.europalibera.org

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și