Combaterea dezinformării este esențială pentru Republica Moldova, mai ales în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă. Aflată în vizită la Chișinău, vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova că lupta cu propaganda este un proces complex, ce presupune atât sprijin instituțional, cât și implicarea cetățenilor, transmite IPN.
Uniunea Europeană pune la dispoziția țărilor membre și partenere instrumente create special pentru combaterea manipulării informaționale. Totuși, spune Kaja Kallas, cel mai important lucru este educația. Cetățenii trebuie să facă distincție dintre adevăr și falsuri.
Metodele digitale utilizate în războiul informațional fac lupta și mai dificilă, iar educația media devine o armă-cheie.
„Este vorba de alfabetizarea mass-mediei, este vorba de educarea cetățenilor, să înțeleagă care este informație veridică și care este un fals”, a adăugat Kaja Kallas.
În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamnă, vicepreședinta Comisiei Europene, a spus că acestea sunt esențiale pentru direcția viitoare a țării. Alegerea le aparține cetățenilor.
Kaja Kallas a mai spus că extinderea Uniunii Europene a adus beneficii clare țărilor care au aderat, oferind exemplul Estoniei.
„Cu patru ani înainte de a adera la Uniunea Europeană, PIB-ul per locuitor reprezenta 5% din media UE. În momentul când am aderat era mai înalt și acum reprezintă 90% din media europeană”, a precizat Kallas, adăugând că prosperitatea vine odată cu parcursul european.
Kaja Kallas este la prima sa vizită a în Republica Moldova de la preluarea funcției, pe 1 decembrie 2024. Vizita se va încheia astăzi cu o conferință de presă susținută împreună cu președinta Maia Sandu.