Consiliul European a prelungit în data de 26 aprilie măsurile restrictive împotriva celor care încearcă să destabilizeze, să submineze sau să amenințe independența Republicii Moldova, printre aceștia numărându-se și oligarhii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.
Consiliul European a decis să prelungească măsurile restrictive împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova, acestea fiind valabile până la 29 aprilie 2025.
În prezent, sancțiunile UE se aplică unui număr de 11 persoane: Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Igor Ceaika, Vlad Plahotniuc, Chiril Guzun, Dmitri Miliutin, Arina Corșicova, Dumitru Chitoroagă, Maria Albot, Victor Petrov, Evghenia Guțul, Iuri Cuznețov, Nelli Parutenco, Ilia Uzun și Mihail Vlah. Pe aceeași listă figurează și o organizație obștească – Asociația Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”.
Sprijinul UE
Măsurile restrictive prevăd interdicția de intrare în spațiul Uniunii Europene pentru persoanele vizate, precum și înghețarea activelor acestora de pe teritoriul UE.
,,În concluziile sale din 21-22 martie 2024, Consiliul European și-a reafirmat angajamentul de a oferi tot sprijinul relevant Republicii Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și de a consolida reziliența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei și ale proxy-urilor sale”, se menționează într-un comunicat de presă al Consiliului European.
Măsurile restrictive ale UE au fost introduse pentru prima dată în aprilie 2023, decizia fiind luată ,,la solicitarea Republicii Moldova pentru a viza persoanele responsabile de susținerea sau implementarea unor acțiuni care subminează sau amenință suveranitatea și independența sa, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării”.
Oligarhi fugari
În prezent, oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la închisoare în dosarul fraudei bancare, se află la Moscova. Acesta este considerat instrumentul Kremlinului în destabilizarea Chișinăului.
Iar oligarhul Vladimir Plahotniuc, care figurează în mai multe anchete penale, inclusiv în cel al fraudei bancare a fost dat în căutare internațională de Interpol la începutul acestui an, decizia fiind luată după ce autoritățile judiciare moldovene au solicitat revizuirea refuzului în acest sens din 2020.
Ambii sunt fugari din vara 2019, an în care Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc, a rămas fără putere.