Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt

0 213

Ziarul german Die Welt a publicat informații despre un acord de pace pe care Ucraina și Rusia intenționau să-l semneze la câteva săptămâni de la invazia rusă, după eliberarea regiunilor Kiev și Harkov. Termenii pentru încheierea războiului au fost precizați într-un proiect de tratat de 17 pagini pe care părțile l-au convenit la 15 aprilie 2022. Acesta prevedea, în special, interdicția Kievului de a adera la NATO și o reducere semnificativă a armatei și a numărului de arme. Teritoriile ocupate urmau să rămână la Rusia, scrie publicația germană Die Welt.

Doar câteva puncte rămăseseră nerezolvate și președinții Rusiei și Ucrainei trebuiau să le discute personal la o întâlnire care nu a avut loc niciodată.

Acordul prevedea angajamentul Ucrainei față de „neutralitatea permanentă”, refuzul de a se alătura alianțelor militare, inclusiv NATO, și refuzul de a „produce, obține sau achiziționa” arme nucleare. În plus, Kievul s-a angajat să nu permită o prezență militară străină pe teritoriul său și să nu participe la exerciții militare externe și conflicte militare.

În același timp, documentul nu conținea nicio prevedere care să împiedice în mod direct Ucraina să devină membră a Uniunii Europene.

La rândul său, Rusia promitea că nu va ataca Ucraina. Pentru a pune în aplicare acest angajament, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Regatul Unit, Franța, China și Rusia) ar fi trebuit să ofere Ucrainei garanții de securitate cuprinzătoare. În cazul unui atac, aceste state ar fi trebuit să „sprijine dreptul Ucrainei la autoapărare” în termen de trei zile. Această asistență putea fi oferită prin „eforturi comune” sau de către garanți individuali. Acordul trebuia să fie ratificat de fiecare stat care l-a semnat.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata