Acuzațiile de corupție urmăresc administrația lui Zelenski. Cine sunt „Cardinalul verde” și oamenii vizați din jurul președintelui

0 92

În anii în care a fost director executiv al uneia dintre cele mai mari firme de construcții din Ucraina, Oleh Maiboroda a păstrat role de bancnote de dolari într-un seif în spatele biroului său. Banii erau folosiți pentru a mitui funcționari publici care urmau să aprobe proiecte de construcții, a declarat Maiboroda pentru Reuters. Sarcina de a înmâna banii, spune el, a fost încredințată unui avocat pe nume Oleh Tatarov, în prezent consilier de rang înalt al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

„Tatarov obișnuia să rezolve toate problemele cu forțele de ordine”, a declarat Maiboroda într-un interviu acordat la Viena, unde s-a stabilit pentru a scăpa de urmărirea penală în Ucraina pentru presupusul său rol în schemele de corupție în care a fost implicată firma de construcții Ukrbud Development LLC.  Maiboroda a spus că mita trecea pe la Tatarov din 2014 până în 2019. Contactele avocatului cu poliția, instanțele și procurorii l-au făcut un intermediar perfect. „Bineînțeles că plătea” pentru a înlesni proiectele cu autoritățile, inclusiv prin obținerea de autorizații de construcție, a spus Maiboroda. „Le dădea bani pentru ca aceste aranjamente să fie făcute”, a adăugat el.

Afirmațiile lui Maiboroda amenință să reaprindă o controversă care l-a afectat pe președintele Volodimir Zelenski chiar și în timp de război: acuzațiile adversarilor politici și ale militanților anticorupție, potrivit cărora persoane puternice l-au protejat pe Tatarov de urmărirea penală.  Maiboroda nu a furnizat nicio dovadă a acuzațiilor sale. Acestea fac ecoul unei acuzații anterioare împotriva lui Tatarov, lansată de agențiile anticorupție din Ucraina, potrivit căreia acesta ar fi organizat darea de mită. Procurorii au închis cazul în aprilie 2022 din motive procedurale.  Tatarov, consilier al președintelui din 2020 pentru forțele de ordine și agențiile de securitate, a negat orice abatere și nu a fost condamnat pentru nicio infracțiune. El a declarat că acuzatorii săi încearcă o reglare de conturi politice. Zelenski a declarat anterior că corupția nu își are locul în administrația sa. „Vreau să subliniez: dacă cei care lucrează cu mine sunt suspectați de corupție, acești oameni vor fi concediați. Și nu am văzut încă astfel de exemple în biroul meu”, a declarat el într-un interviu acordat în decembrie 2020 revistei Focus din Ucraina.

Nici Zelenski și nici Tatarov nu au răspuns la întrebări detaliate pentru articolul Reuters.   Zelenski a fost lăudat că este un lider de război de când Rusia a început invazia sa la scară largă în februarie anul trecut. Cu toate acestea, unii au pus la îndoială angajamentul său de a-și respecta promisiunea de a lupta împotriva corupției. Ucraina se situează în mod constant în jumătatea inferioară a Indicelui anual de percepție a corupției la nivel mondial realizat de Transparency International și, în cel mai recent studiu, pentru anul 2022, doar Rusia a fost considerată mai coruptă în Europa.   Miliardele de dolari de ajutor alocate guvernului lui Zelenski, precum și ambițiile de a adera la Uniunea Europeană depind de capacitatea Ucrainei de a dovedi că este serioasă în ceea ce privește combaterea corupției și adoptarea bunei guvernări. Într-un raport din iunie, Fondul Monetar Internațional a declarat că donatorii și investitorii străini trebuie să vadă reformele pentru îmbunătățirea guvernanței, a transparenței și pentru combaterea corupției „fără întârziere”.

Într-o evaluare a șanselor de aderare a Ucrainei la UE, publicată în iunie 2022, Comisia Europeană a descris corupția ca fiind „o provocare serioasă care necesită o atenție continuă”. Un sondaj realizat de două institute de sondare de la Kiev, publicat pe 11 septembrie, a constatat că 78% dintre ucraineni îl consideră pe Zelenski responsabil pentru corupția guvernamentală. Un sondaj conex a constatat că 55% consideră că ajutorul militar occidental ar trebui să fie condiționat de combaterea corupției. În ultimele luni, Zelenski a luat măsuri pentru a le răspunde celor care se îndoiesc de el. În ianuarie, el a concediat mai mulți înalți funcționari, pe fondul unor acuzații publice de corupție și nereguli, declarând: „Toate problemele interne care interferează cu statul sunt și vor fi curățate”. La începutul acestei luni, Zelenski l-a înlocuit pe ministrul său al apărării, Oleksii Reznikov, invocând necesitatea unor „noi abordări”. Acest lucru a avut loc după o serie de acuzații lansate de presa ucraineană potrivit cărora ministerul apărării achiziționa bunuri la valori umflate. Reznikov a declarat într-o conferință de presă la Kiev, cu o săptămână înainte de a fi înlăturat, că rapoartele sunt inexacte.

Remanierile l-au ocolit pe Tatarov, care a rămas în funcție

Mai multe persoane din interiorul grupurilor politice, intervievate de Reuters, au declarat că acesta este o figură crucială care îl ajută pe Zelenski să controleze agențiile de securitate și de aplicare a legii din Ucraina, care sunt foarte extinse. „Tatarov a devenit simbolul toleranței lui Zelenski față de corupție în cercul său interior”, a scris ziarul Kyiv Independent la începutul acestui an, făcând referire la acuzația de mită. Daria Kaleniuk, directorul executiv al Centrului de acțiune anticorupție din Ucraina (AntAC), un ONG, consideră că într-o democrație sănătoasă orice oficial acuzat de corupție ar trebui suspendat până la dezvinovățire. „Dacă Zelenski nu scapă de Tatarov, nu va fi văzut ca fiind serios în epurarea țării de corupție”, a declarat ea pentru Reuters. Aliații lui Tatarov spun că acesta este o victimă a propriei sale eficiențe ca om de bază al lui Zelenski în ceea ce privește aplicarea legii. „Vor încerca orice pentru a-l doborî pe acest tip, pentru că el este vârful de lance”, a declarat Nicola Mirto, un antreprenor italian și fost client al lui Tatarov. Mirto a declarat că Tatarov a atras furia unor interese puternice prin susținerea campaniei anticorupție din Ucraina împotriva oligarhilor.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata