Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, luni, o rezoluție susținută de Ucraina și statele din Europa, în ciuda opoziției Statelor Unite, notează CNN.

Rezoluția marchează trei ani de la invazia declanșată de Rusia în Ucraina și solicită retragerea trupelor Moscovei de pe teritoriul ucrainean, exprimându-și, totodată, sprijinul pentru țara atacată și integritatea ei teritorială.

93 de state au votat în favoarea documentului.

Acesta constată „cu îngrijorare faptul că invazia pe scară largă în Ucraina de către Federația Rusă durează de trei ani și continuă să aibă consecințe devastatoare și de lungă durată”, nu doar pentru țara agresată, „ci și pentru alte regiuni și pentru stabilitatea globală”.

De asemenea, statele semnatare ale rezoluției solicită „încetarea rapidă a ostilităților și o rezolvare pașnică a războiului împotriva Ucrainei”.

SUA au votat împotriva rezoluției europene, alături de Rusia, Coreea de Nord și Israel

SUA s-a numărat printre cele 18 țări care au votat împotriva rezoluției, alăturându-se astfel Rusiei, Coreei de Nord și Israelului.

65 de state membre ale ONU s-au abținut.

SUA au prezentat propria rezoluție a Adunării Generale, în care Rusia nu este nominalizată drept agresor în război și care nu recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei.

Varianta americană de rezoluție, consultată de CNN, cerea „o încheiere rapidă” a ostilităților armate și îndemna la „o pace durabilă între Ucraina și Rusia”, deplângând, totodată, „pierderile tragice de vieți omenești” de-a lungul conflictului.

Această variantă a fost modificată prin adoptarea mai multor amendamente din partea țărilor europene, care au introdus o referire la integritatea teritorială a Ucrainei şi au cerut o „pace justă”.

Textul modificat a fost, de asemenea, supus votului, întrunind 93 de voturi în favoarea sa, 8 împotrivă şi 73 de abțineri, inclusiv o abținere din partea Statelor Unite.

Într-o schimbare cu 180 de grade a politicii externe americane, președintele SUA, Donald Trump, a afirmat recent că Ucraina ar fi responsabilă pentru războiul purtat de Rusia.

Plasarea SUA de partea agresorului și începutul apropierii actualei administrații americane de Moscova au bulversat cancelariile europene, după cum consemnează presa internațională.

Share.
Exit mobile version