Agenții ruși au invadat piața jocurilor video cu mesaje propagandistice prorăzboi. Discursul lui Putin despre gaming

0 85

Jocurile video ce pot fi accesate online, de tip multiplayer, au fost infiltrate de propaganda rusă, cu scopul de a răspândi argumentele Kremlinului pentru invazia Ucrainei, arată The New York Times. 

În Minecraft, care a fost cel mai bine vândut joc video din istorie, cu 238 de milioane de copii vândute în 2021, jucătorii ruși au refăcut bătălia de la Soledar și au publicat videoclipul pe VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook. Orașul ucrainean din apropierea Bahmutului a fost capturat de forțele ruse în ianuarie 2023.

Pe un canal rusesc al World of Tanks – un joc online multiplayer – membrii au comemorat 78 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, în mai, cu o repunere în scenă a paradei sovietice din Moscova din 1945. Defilarea este organizată anual în Rusia și a rămas unul dintre instrumentele propagandei Kremlinului și după căderea comunismului.

În Roblox, o altă platformă de jocuri foarte populară, un utilizator a creat forțe ale Ministerului de Interne, de tipul Jandarmeriei, pentru a celebra Ziua Națională a Rusiei care se sărbătorește pe 12 iunie.  „Slavă Rusiei”, se declara într-un tutorial video pentru Minecraft, în care apărea un steag rusesc ce flutura peste silueta unui oraș numit Luhansk – în realitate, una din provinciile anexate ilegal de Rusia.

Noii agitprop, infiltrați în lumea gamerilor

Propaganda rusă, care mai avea denumirea și de agitprop, nu a acaparat doar jocurile video, arată The New York Times. Și rețele precum Discord sau Steam – platforme globale dedicate comunităților de gameri – devin tot mai mult spații online în care se manifestă agenții ruși însărcinați cu agitație și propagandă (cunoscuți drept agitprop în perioada sovietică), mai scrie publicația americană.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata