AIEA va vizita siturile nucleare din Ucraina

0 12

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se pregătește să trimită inspectori la două situri nucleare ucrainene, ca reacție la cererea Ucrainei de a efectua o inspecție ca urmare a afirmațiilor Rusiei potrivit cărora Ucraina ar putea folosi o așa-numită „bombă murdară”(dirty bomb, armă de distrugere în masă care combină material radioactiv cu explozibili convenționali).

Ucraina și aliații săi au respins categoric afirmațiile Rusiei potrivit cărora Kievul dezvoltă o „bombă murdară” pe care vrea s-o folosească împotriva forțelor Moscovei, iar ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a invitat AIEA „să trimită urgent experți la instalațiile pașnice din Ucraina despre care Rusia pretinde în mod mincinos că ar fabrica o bombă murdară”. Kuleba a declarat că Ucraina a fost întotdeauna transparentă și că nu are „nimic de ascuns”.

Ca răspuns la solicitarea lui Kuleba, AIEA a afirmat într-o declarație din 24 octombrie că se pregătește să trimită inspectori la două situri ucrainene. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a confirmat în declarația sa că ambele instalații se află sub incidența garanțiilor AIEA și au fost inspectate în mod regulat de experții AIEA.

Afirmațiile Rusiei potrivit cărora Kievul plănuiește să desfășoare o „bombă murdară” – un focos convențional prevăzut cu materiale radioactive, biologice sau chimice – au fost făcute în cadrul unei serii de convorbiri între ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și omologii săi din mai multe țări NATO.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata