Alegătorii din regiunea transnistreană, ”arma” Kremlinului pentru a-i asigura victoria lui Dodon

120

Implicarea Federației Ruse în campania electorală din Republica Moldova este și mai evidentă și accentuată în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Guvernul rus a reluat presiunile asupra conducerii regiunii transnistrene pentru a atrage cât mai multe voturi în favoarea lui Igor Dodon la alegerile din 15 noiembrie 2020. Ca și de fiecare dată, în primul tur al alegerilor, locuitorii din regiunea separatistă au fost aduși organizat la votare, deși acest lucru a fost interzis de Comisia Electorală Centrală. Mai mult, ca și de fiecare dată, mulți dintre ei au fost plătiți pentru a-și da votul pentru candidatul pro-rus Igor Dodon.

Astfel, la cele 42 de secții de vot destinate alegătorilor din regiunea transnistreană au votat 17 709 alegători, cu o mie de alegători mai mult ca la scrutinul prezidențial din 2016. Potrivit informațiilor CEC, 74,25% din alegătorii din regiunea transnistreană și-au dat votul pentru candidatul Igor Dodon. Pentru Maia Sandu au votat 13, 34%; Renato Usatâi – 7,18%; Violeta Ivanov – 1,53%; Tudor Deliu – 1, 14% și 0,93%, pentru Andrei Năstase.

În data de 1 noiembrie, pe internet a apărut un filmuleț video în care alegătorii transnistreni se ceartă cu organizatorii care i-au adus la vot, că nu le-au oferit suma pe care le-au promis-o inițial, de 400 de lei. Dezamăgiți „alegătorii” îi amenință că vor „depune o plângere”. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a spus că astfel de cazuri sunt raportate la Procuratura anticorupție. Problema este însă că asta nu schimbă cu nimic situția și nu diminează deloc din riscuri.

Riscul manipulării votului alegătorilor din stânga Nistrului se menține și în al doilea tur al scrutinului prezidențial din 15 noiembrie. Tot mai multe surse verificate anunță că alegătorii care vor veni din regiunea transnistreană urmează să fie plătiți pentru a vota în favoarea unui anumit candidat.  Semnalele din stânga Nistrului arată că angajații holding-ului Sheriff, dar și rudele lor, ar fi fost instruiți cum să meargă la secțiile de votare din dreapta Nistrului, să voteze și cum să fie ”remunerați” la revenire cu sume între 400 de lei și 50 de dolari, plus cheltuielile pentru combustibil. Drept confirmare trebuie să fie ștampila ”votat” din pașapoarte. De notat că în alte mesaje se vorbește că nu doar angajații holding-ului Sheriff, dar și alți angajați ai regimului separatist sunt îndemnați să-și vândă voturile.

Un alt semnal îngrijorător înainte de alegeri este întâlnirea dintre noul viceministru al Reintegării, Olga Cebotari și liderul separatist Alexandr Krasnoselski. Jurnaliștii au aflat despre întâlnire de pe site-ul administrației ilegale de la Tiraspol, nu de la Guvernul Republicii Moldova. Pe site-ul  executivului, informația a apărut mult mai târziu, abia după ce mai mulți lideri de opinie au blamat Guvernul că ține întâlnirea în secret. Potrivit celor de la Tiraspol, întrevederea ar fi avut loc „pentru a face cunoștință”.

Olga Cebotari a întreprins vizita la Tiraspol la doar patru zile după ce a fost numită în funcția de vicepremier pentru Reintegrare. Este pentru ptima dată când un reprezentant al Republicii Moldova se întâlnește cu șeful grupării separatiste într-un astfel de format. Întrevederea s-a desfășurat cu trei zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

”Reuniunea a fost una pur informativă. Vadim Krasnoselski a felicitat-o ​​pe Olga Cebotari cu numirea sa, considerând poziția drept responsabilă și dificilă și și-a exprimat speranța că participarea nolui viceprim-ministru la procesul de negocieri va contribui la reluarea și continuarea efectivă a dialogului între Chișinău și Tiraspol, care, în cele din urmă, ar asigura o viață confortabilă și calmă oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, scrie presa de la Tiraspol.

Iar potrivit comunicatului Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, întrevederea a avut un caracter informal, fiind trecută în revistă situația curentă în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, subiectele de actualitate ce figurează pe agendă, dinamica recent înregistrată, dificultățile întâmpinate și perspectivele de impulsionare a procesului pentru a identifica soluții viabile.

Potrivit fostului membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului, Ion Leahu, am putea să ne bucurăm de această întâlnire, însă, nu în condițiile în care știm că Krasnoselski este promotorul ideii separării depline.

”Se apropie 15 noiembrie, iar Dodon are nevoie măcar de ceva, cât de puțin. Aceasta este o ieșire cu care poate apare în fața lumii și să arate ce a făcut. Întâlnirea doamnei cu Krasnoselski face parte din aceste păpuși propagandistice. Am mers, ne-am întâlnit, ne-am înțeles că vom contribui cu ceva pentru populație, în ce va consta această colaborare evident că nu a spus nimic”, a declarat Ion Leahu pentru Jurnal TV.

Potrivit presei, vicepremierul pentru reintegrare Olga Cebotari ar avea dublă cetățenie. Pe lângă cea moldovenească, Cebotari ar deține și un pașaport rusesc. Portalul Omega a publicat un CV al negociatorului-șef cu Tiraspolul în care este specificat că este cetățean al Rusiei. Olga Cebotari a fost numită luni, 9 noiembrie, în funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare, înlocuind-o pe Cristina Lesnic, revocată după ce PD a anunțat că, după alegeri, își va retrage miniștrii de la guvernare. După întâlnirea respectivă, Tiraspolul a anunțat că relaxează restricțiile anti-COVID, pentru ca locuitorii de pe malul stâng al Nistrului să poată vota și la scrutinul prezidențial din 15 noiembrie.

Doar că trecutul Olgăi Cebotari trezește mai multe suspiciuni și ne arată această ”întâlnire” într-o nouă lumină. Noua viceprim-ministră pentru Reintegrare a reușit în 2019 să intre în vizorul presei, după ce Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a inițiat o anchetă privind implicarea acesteia în organizarea unui centru de comandă a PSRM pentru alegerile parlamentare din 24 februarie a aceluiași an, în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.  Mai mult,  vicepremierul pentru reintegrare Olga Cebotari are dublă cetățenie. În CV este indicat că pe lângă cea moldovenească, Cebotari ar deține și un pașaport rusesc.

O altă problemă este situația din zona de securitate. Înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, un convoi al Grupului operativ de trupe ruse s-a deplasat de la Tiraspol spre Dubăsari, iar de acolo – spre depozitul de muniții de la Cobasna. Anunțul a fost făcut atunci de către deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan. Într-o postare pe facebook, Moțpan admite că Tiraspolul pregătește o destabilizare a situației.

Iar acum, întreg efectivul Grupului operativ al trupelor ruse staționat în regiunea separatistă va trece în seara zile de astăzi (vineri, 13.11.20) în regim ”alarmă avansată”. Sunt vizate unitățile militare din Tiraspol, Tighina și cele de la depozitul de la Colbasna. Potrivit jurnal.md, în după amiaza zilei de astăzi, pe traseul Tiraspol – Rîbnița – Dubăsari au fost fixate șase mașini militare destinate transportării efectivului și mijloacelor logistice, ce aparțin Grupului operativ al trupelor ruse din regiunea separatistă. Camioanele militare au fost însoțite de două mașini ale miliției regimului de la Tiraspol.

Da, cetățenii moldoveni din Transnistria au dreptul la vot, dar presiunea pe autoritățile transnistrene de a livra voturi apelând la mijloace ilegale este un act de subminare a suveranității Republicii Moldova.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și