Alegeri Rusia: Putin nu va lua parte la dezbaterile electorale, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului

0 56

Preşedintele rus Vladimir Putin, care candidează pentru un al cincilea mandat în cea mai înaltă funcţie în stat, nu va participa la dezbaterile electorale, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă oficială TASS.

„Preşedintele nu participă la dezbaterile electorale”, a reiterat Peskov atunci când a fost întrebat dacă şeful statului în funcţie intenţionează sau nu să participe la dezbaterile electorale cu ceilalţi contracandidaţi.

„Sunt doar secretarul de presă al preşedintelui”, a afirmat Peskov, care nu a dorit să răspundă la întrebarea dacă Putin a primit deja certificatul de candidat la preşedinţie, după înregistrarea candidaturii sale de către Comisia Electorală Centrală, redirecţionându-i pe jurnalişti la echipa de campanie a şefului statului rus.

„Există un sediu, există un şef al acestuia”, a spus el.

Pe 29 ianuarie, Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a înregistrat pe actualul preşedinte rus în calitate de candidat independent.

Astfel, Putin a devenit al patrulea candidat înregistrat de CEC, care anterior i-a înregistrat pe reprezentanţii a trei partide parlamentare – Leonid Sluţki (liderul actual al Partidului Liberal-Democrat – LDPR, ultranaţionalist, întemeiat de defunctul politician Vladimir Jirinovski), Vladislav Davankov (vicepreşedinte al Dumei de Stat, din partea formaţiunii Oameni Noi – Novîe Liudi) şi Nikolai Haritonov (din partea Partidului Comunist din Rusia – KPRF).

Putin va participa pentru a cincea oară la alegerile prezidenţiale, care vor avea loc la 15-17 martie. Înainte de aceasta, el a fost ales în cea mai înaltă funcţie în stat de patru ori (2000, 2004, 2012, 2018), iar cel mai bun scor l-a obţinut în 2018, când a primit 76,69% din voturi, conform TASS.

Însă, cum remarcă publicaţia rusă independentă Meduza.io (cu sediul în Letonia şi declarată drept „agent al străinătăţii” de către Kremlin), în niciuna dintre campanii Vladimir Putin nu a participat la dezbateri electorale, invocând pentru aceasta diferite motive.

Jurnaliştii de la Meduza.io au spicuit câteva dintre explicaţiile oferite de Putin în diferite perioade.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata