Alegerile din Găgăuzia, între blocaj și interese

119

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia înregistrează primii candidați la funcția de guvernator (bașcan). Actualul guvernator, Irina Vlah, nu mai poate candida pentru a trei oară. Disinfo.md prezintă lista candidaților, dar și relatează despre cum ar putea să fie blocate aceste alegeri, cine este candidatul pe care mizează Maia Sandu și cum socialiștii (din nou) fac jocul Moscovei. 

Uzun și Petrov

Grigore Uzun și Victor Petrov sunt candidații susținuți de partidul socialiștilor. Uzun e fost deputat al parlamentului RM, cu studii în Rusia, Omsk.

„Un tip executor, agresiv, neintelectual. Uzun este un executor față de PSRM, loial lui Dodon în mod special și nu are nici o experiență în spate, decât de a fi agresiv”, îl descrie sursa Disinfo.md din Adunarea Populară a regiunii autonome.

 

Uzun, potrivit sursei, este opțiunea fostului președinte Igor Dodon. Petrov, care vine din domeniul afacerilor (turismului) e persoană de legătură cu oameni din ambasada Rusiei „atașați cultural”.

„Socialiștilor din ambasada rusă le-a fost dată sugestia, că trebuie să-l susțină și pe Petrov”, relatează surs, care consideră că Uzun nu prezintă un interes mare pentru ruși, fiindcă nu poate fi folosit împotriva Chișinăului: „Petrov e mai articulat, mai relevat, citește, se expune. Asta e diferența între ei”.

Formuzal și Croitor

 

Mihail Formuzal este fostul bașcan al Găgăuziei. El a fost guvernator al autonomiei din 2006 până în 2015. În perioada lui de guvernare autonomia a organizat un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Înainte de a fi ales bașcan, Formuzal a fost primar al orașului Ceadîr-Lunga din 1995 până în 2006.

Un alt fost bașkan care până acum și-a declarat doar intenția de a candida este Dmitri Croitor. Acesta este în prezent ambasadorul Republicii Moldova în Turcia, Iordania, Liban și Egipt. Anterior, el a fost și ambasador în Elveția.

Maia Sandu mizează pe Croitor în alegerile astea, spune sursa din Adunarea Populară.

„Fost ambasador la Turcia, fost vice-ministru de externe. E un tip mai tranzacționist și neagresiv. E de prin zona PLDM – PAS”.

Însă miza politică pe Croitor nu-i mare la Chișinău – „alegerile din Găgăuzia pentru cei din PAS nu conteză deloc”, afirmă aceeași sursă.

Totodată, nu e clar cine din acești doi candidați – aparent fiind ambii dintr-o tabără (Ceadîr-Lunga), care mereu concura cu Comratul – va ieși în final și cine se va retrage.

„Ei se calcă în condițiile actuale unul pe altul. Alegerile în Găgăuzia sunt și despre bani, despre sfere de influență, care se împart. Se înregistrează, apoi se retrag în interesul de a obține avantaje”, explică sursa din AP.

Alegerile din autonomia găgăuză mai sunt însoțite și de probleme majore de disfuncționalitate, fiindcă listele electorale în regiune nu sunt ajustate la realitate.

„Lista electorală este mai mare decât comunitatea existentă în regiune. Și de ce asta e o problemă? Pentru că în legislația, care prevede alegerile bașcanului/guvernatorului și alegerile deputaților în Adunarea Populară, există un plafon – trebuie să fie 50% + 1 prezență la vot ca aceste alegeri să fie validate. Ceea ce este imposibil de realizat fără a implica factorul corupțional: trebuie să dai bani, să-i urci pe oameni în autocare, să-i stimulezi sau să-i sperii să se ducă la vot”, spune sursa Disinfo.md.

În cazul în care această prezență nu va fi asigurată, autoritățile din Găgăuzia vor fi nevoite să organizeze repetat alegerile. Problema însă constă și în faptul că găgăuzii nu au bani în bugetul local pentru astfel de cazuri, ceea ce poate fi calificat drept colaps sau blocaj politic în unitatea autonomă.  

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și