Alexei Navalnîi: sentința are o singură explicație: „ura și frica unui singur om”

0 143

Un tribunal rus l-a privat, marți, de libertate pe opozantul de la Kremlin Alexei Navalnîi,  în urma unei audieri debusolante în care Navalinîi  l-a numit pe liderul de la Kremlin „Putin otrăvitorul” și „un mic pungaș ascuns într-un buncăr”.  Principalul opozant al lui Putin a declarat că sentința are o singură explicație: „ura și frica unui singur om”, referindu-se la liderul de la Kremlin. Intanța de la Moscova l-a condamnat pe Navalnîi la trei ani și jumătate de pușcărie, îndă avocatul său a declarat că Navalnîi va petrece în închisoare doi ani și opt luni,  din cauza timpului petrecut deja în arest la domiciliu. Avocații săi au spus că vor face apel.

Decizia, care a urmat după protestele la nivel național pentru eliberarea lui Navalnîi, va tensiona și mai mult relațiile cu Occidentul, care nu exclude impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei pentru gestionarea cazului. Statele Unite, Marea Britanie, Germania și UE au cerut Moscovei să-l elibereze imediat pe Navalnîi. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul va coordona strâns cu aliații pentru a răspunde Rusiei.

Rusia este deja sub numeroase sancțiuni occidentale, iar analiștii spun că opțiunile Occidentului pentru o presiune mai mare sunt limitate. Un aliat al lui Navalnîi a cerut Occidentului, înante de audieri, să lovească cercul interior al lui Putin cu sancțiuni personale. Rusia a sugerat că Navalnîi este un activ al CIA și a atenționat Occidentul să rămână în afara afacerilor sale interne.

Navalnîi, unul dintre cei mai proeminenți critici ai lui Putin, a fost arestat pe 17 ianuarie  pentru presupuse încălcări ale eleberării condiționate. Reținerea a avut loc chiar la aeroport când revenise din Germania, unde s-a tratat după ce a fost otrăvit cu  Noviciok. Navalnîi a spus că agenții ruși de securitate l-au otrăvit, lucru negat cu vehemență de Kremlin. Navalinîi a folosit audierea de marți pentru a încerca să încadreze locul lui Putin în istorie.

Singura metodă (a lui Putin) este uciderea oamenilor. Oricât de mult s-ar preface un mare geo-politician, va intra în istorie ca un otrăvitor. Erau Alexandru Eliberatorul, Yaroslav cel Înțelept și Putin otrăvitorul ”, a spus Navalnîi.

După decizia judecătorilor, centrul Mosvovei a fost împânzite de protestatari, chiar dacă polițiștii erau deja pregătiți să înăbușe revolta. Metroul din Moscova a închis patru stații centrale. Poliția a împărțit bastoane la stânga și la dreapta, iar mulți protestatari au fost reținuți. Unii dintre ei au scandat: „Putin este un hoț!” și „Putin este un otrăvitor!”

Cineva nu a vrut să fac un singur pas pe teritoriul țării mele ca om liber. Și știm cine și știm de ce – ura și teama unui singur om, care trăiește într-un buncăr, pe care l-am jignit supraviețuind când a încercat să mă ucidă ”, a spus instanței Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, din interiorul unei cuști de sticlă.

Navalnîi a mai declarat că acea condamnare, criticată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a fost motivată politic.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata