Alianța va sprijini Ucraina pe „calea ireversibilă” către NATO, în timp ce va menţine comunicarea cu Moscova, se arată în proiectul declarației finale al summitului

0 40

Statele membre ale NATO se angajează să sprijine Ucraina pe „calea ireversibilă” a aderării la Alianţă, în timp ce doresc să menţină deschise canalele de comunicare cu Rusia pentru a preveni escaladarea războiului, potrivit proiectului de declaraţie finală al summitului aniversar ce se desfășoară de la Washington, relatează agențiile internaționale de presă, citând surse, relatează Agerpres.

„Vom continua să susţinem Ucraina pe drumul său ireversibil către integrarea euroatlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, se arată în declaraţia comună, care mai rămâne să fie adoptată formal de liderii statelor Alianţei.

Prin textul declarației, liderii au în vedere să asigure Ucraina că „viitorul său este în NATO”,  însă subliniază că o invitaţie de aderare va fi transmisă Kievului numai atunci când toţi membrii Alianţei Nord-Atlantice vor fi de acord.

„Reafirmăm că vom fi în poziţia de a adresa Ucrainei o invitaţie de a se alătura Alianţei atunci când aliaţii vor fi de acord şi condiţiile vor fi întrunite”, se precizează în proiectul de declaraţie.

SUA şi Germania în special se opun grăbirii acestui proces de aderare, potrivit unor surse din cadrul Alianţei, în timp ce alte state membre doresc să se demonstreze faptul că Rusia nu poate pune obstacole aderării Ucrainei la NATO prin continuarea războiului.

Canale de comunicare cu Moscova

Statele NATO sunt dispuse să menţină deschise canalele de comunicare cu Moscova pentru a diminua riscurile şi a preveni escaladarea războiului din Ucraina, se mai arată în proiectul de declaraţie finală a summitului.

În acest text, China este acuzată că a devenit o susţinătoare decisivă a efortului de război al Rusiei prin furnizarea către aceasta a unor produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, şi că reprezintă prin urmare o provocare sistemică pentru Europa şi securitatea acesteia; în acest sens se solicită în document Beijingului să înceteze orice sprijin politic şi material pentru Rusia în războiul din Ucraina.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata