Alla Dolinţă, deputata care mânca zeamă în timpul unei şedinţe online riscă să fie inclusă în registrul interdicţiilor

0 124

Deputata din Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Alla Dolință, care mânca zeamă în timpul unei ședințe a comisiei parlamentare, a admis incompatibilitate în exercițiul a două mandate consecutive. Potrivit informațiilor Autorității Naționale de Integritate, în perioada anilor 2014-2019, prima incompatibilitate de funcție a fost constatată la deținerea concomitentă de către deputat și a calității de administrator în cadrul unei firme private.

Totodată, potrivit probelor acumulate, inspectorul de integritate a mai depistat că deputatul nu s-a conformat legislației speciale și în alte două situații. Mai exact, începând cu anul 2011, subiectul a fost numit în funcții administrative în organul deliberativ și executiv al unei fundații de binefacere. În aceste funcții, subiectul s-a aflat în cele două mandate de deputat, care au fost validate în anii 2014 și 2019, fără a întreprinde vreo acțiune în sensul soluționării acestor stări de incompatibilitate.

Conform legii, persoana care accede în funcție de deputat are termen de 30 de zile pentru a renunța la una din funcțiile incompatibile, sub sancțiunea încetării de drept a mandatului.

„Fiindu-i solicitat punctul de vedere, deputatul a invocat că funcția deținută în cadrul fundației de binefacere este compatibilă, deoarece nu a fost remunerat pentru exercitarea acesteia, iar din momentul obținerii mandatului de deputat a executat acțiunile necesare pentru soluționarea stării de incompatibilitate pentru funcția deținută în cadrul societății private”, menționează ANI într-un comunicat.

Cu toate acestea, argumentele deputatului au fost acceptate parțial, iar inspectorul de integritate a precizat că, în spiritul legii demnitarul nu era în drept să desfășoare după bunul său plac orice altă activitate pasibilă de remunerat,  cu excepția activităților didactice și științifice.

În cazul în care actul emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

 

sursa: realitatea.md

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata