Ambasadoarea Rusiei la Sofia a fost chemată să dea explicații după ce jurnalistul Hristo Grozev a fost anunțat în căutare de Ministerul rus de Interne

0 65

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a fost convocată la Ministerul de Externe bulgar pe 29 decembrie, prima zi lucrătoare după sărbători din această ţară, după ce jurnalistul de investigație  Hristo Grozev a fost plasat pe lista persoanelor date în urmărire de ministerul rus de Interne, informează Agerpres.

Hristo Grozev ar fi încălcat „un articol din Codul penal al Federaţiei Ruse”, a precizat ministerul rus de Externe, fără să precizeze însă ce articol anume.

Grozev, în vârstă de 53 de ani, a participat la investigaţiile care au identificat doi responsabili ruşi care ar fi avut legătură cu doborârea, în 2014, a zborului MH17/MAS17 al companiei Malaysian Airlines în estul Ucrainei, care a ucis 298 de persoane.

Postul naţional de radio din Bulgaria, BNR, aminteşte că, în iulie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunţat că Grozev a fost implicat într-o tentativă de deturnare a unor avioane de vânătoare ruseşti, plătind bani piloţilor ruşi la ordinul ucrainenilor.

Grozev a câştigat numeroase premii de jurnalism pentru investigaţiile sale din surse deschise privind crimele comise de serviciile ruseşti şi neagă acuzaţiile. El lucrează pentru Bellingcat din 2015.

Într-un interviu recent, jurnalistul a afirmat că dezvăluirile site-ului au fost „cel mai mare coşmar al Kremlinului”.

Toate partidele parlamentare, cu excepţia partidului pro-rus Vazrajdane (Renaşterea) şi a Partidului Socialist, moştenitor al partidului comunist, au cerut ca ambasadoarea Moscovei să răspundă pentru ceea ce ei consideră o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor civile ale jurnalistului de la Bellingcat, un site specializat în verificarea faptelor şi în informaţii din surse deschise.

Sursa: https://www.digi24.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata