Ambasadorul Rusiei în Moldova, convocat la Ministerul de Externe, după declarații inacceptabile în adresa Maiei Sandu

0 11.524

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). Decizia a fost luată în seara de 20 aprile, în urma declarației Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, care a avut o retorică „neconstructivă și inacceptabilă” la adresa președintei R. Moldova, Maia Sandu.

MAEIE a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care se menține „retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă”, se arată într-o declarație publică.

Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat în adresa șefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomației ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

„Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să ia cunoștință de textul discursului Președintei Maia Sandu, care este accesibil în limba rusă și care nu lasă loc de interpretări: „Хочу особо подчеркнуть: никто и никому не запрещает праздновать девятое мая. Наоборот: мы обязаны помнить о победе цивилизации над фашизмом и нацизмом. Мы обязаны чтить павших и хранить память о главной трагедии двадцатого века – о Второй мировой войне” („Vreau să subliniez: nimeni nimănui nu-i interzice să sărbătorească 9 mai. Dimpotrivă: suntem obligați să ținem minte de victoria civilizației asupra fascismului și nazismului. Suntem obligați să cinstim pe cei căzuți și să păstrăm amintirea despre principala tragedie a sec. XX – despre al Doilea Război Mondial”).

De asemenea, MAEIE subliniază că deciziile adoptate recent în Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al țării noastre.

„Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al țării noastre”.

Reacția vine după ce, într-un briefing din 20 aprilie, Zaharova a comentat decizia Chișinăului de a interzice simbolurile care promovează războiul, inclusiv panglica Sf. Gheorghe. Aceasta s-a referit în special la formularea utilizată de președinta Maia Sandu, care a menționat că „astfel de simboluri barbare trebuie aruncate la coșul de gunoi al istoriei”. Zaharova a declarat că „răspunsul Rusiei va fi dureros”.

Încă o dată îndemnăm Chișinăul să se abțină de la retorica confruntării, care aduce daune colaborării ruso-moldovenești. În caz contrar vom răspunde. Și răspunsurile vor fi dureroase. Nu este alegerea noastră. Nu susținem o astfel de retorică, însă nu putem lăsa fără răspuns astfel de declarații pe care le-am auzit în aceste zile la Chișinău”, a spus diplomata rusă.

Pe 19 aprilie, președinta Moldovei Maia Sandu a promulgat legea privind interzicerea simbolurilor Z, V și panglica Sf. Gheorghe, pe motiv că promovează agresiunea militară. Aceasta a subliniat că oamenii vor putea cinsti în continuare eroii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial și celebra ziua de 9 mai.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata