Ambasadorul Șevcenko distruge „dezvăluirile” Nataliei Morari despre „filarea” diplomaților ucraineni de SIS

0

„Scandalul diplomatic” al Nataliei Morari e o contradicție, iar însăși ambasadorul ucrainei Marko Șevcenko nu s-a simțit filat sau urmărit de cineva. „E o a treia țară la mijloc”. 

Declarația îi aparține diplomatului ucrainean care a discutat, în premieră, într-un interviu, despre așa-zisele dezvăluiri ale Nataliei Morari care afirma despre faptul că unii angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ar fi spionat diplomații ucraineni din ambasada de la Chișinău.

După ce SIS a anunțat despre posibile falsuri și dezinformări ce ar putea apărea în socieatate, orientate spre compromiterea  relațiilor moldo-ucrainene, Morari, cu două zile mai târziu, a publicat un reportaj despre o presupusă filare a diplomaților ucraineni din Moldova. În el, fosta jurnalistă se referă și la un „document” ce ar trebui să argumenteze faptul că filarea a avut loc. Tot Morari insistă, că l-ar fi primit de la sursele sale din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Discutând în interviu despre așa-zisele dezvăluiri, ambasadorul Șevcenko și juralistul Nicolae Chicu au amintească despre faptul că Veaceslav Platon, de la care Morari a născut un copil, a fost arestat de servicii ucrainene în august 2016 și ulterior transmis autorităților moldovene.

„Vedeți, se bat cap în cap aceste două informații. Nu puteau să-i transmită [lui Morari] așa informații serviciile ucrainene, e o a treia țară aici”, spune Șevcenko, făcând aluzia la Federația Rusă.

Anunțând relansarea campaniilor de manipulare și dezinformare la adresa R. Moldova, directorul SIS,  Alexandru Musteață, spunea că amploarea lor va crește pe durata anilor 2024 și 2025 – anul curent fiind an electoral în R. Moldova (dar va fi organizat și un referendum pro-european).

În timpul campaniei electorale din toamna 2023, SIS a raportat despre ingerințele Federației Ruse și activitățile de subminare a proceselor democratice în R. Moldova. Campania legată de „scandalul diplomatic”, promovată de Natalia Morari, ar putea fi și ea parte a eforturilor serviciilor secrete din Rusia de introducerea narativului despre scăderea încrederii între Moldova și Ucraina.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata