Americanii au descoperit o „fermă de roboţi“ rusească care răspândea informații false pe rețelele sociale

0 86

Guvernul SUA a întrerupt un efort rusesc de dezinformare care a folosit roboți alimentați de inteligență artificială pentru a crea profiluri false pe rețele sociale, în special pe X (fost Twitter), au declarat oficialii americani , citați de Bloomberg.

Un editor de la o instituție de presă de stat rusă a dezvoltat un software pentru a crea o fermă de boți ca parte a unui proiect care a fost finanțat de un membru al Serviciului Federal de Securitate (FSB), potrivit documentelor judecătorești desigilate marți de Departamentul de Justiție. Din iunie până în decembrie, aproape 1.000 de conturi au făcut parte dintr-o campanie care a uzurpat identitatea americanilor și a promovat mesajele guvernamentale pro-ruse.

Un profil a susținut că este un utilizator din Minneapolis, Minnesota, care s-a alăturat X în iunie 2023. Acest cont a postat un așa-zis videoclip al președintelui rus Vladimir Putin, spunând că părți din Polonia, Ucraina și Lituania au devenit parte din Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial. Un alt profil care a fost identificat ca „Sue Williamson” care locuiește în Gresham, Oregon, a postat un videoclip care contesta numărul de luptători străini încorporați cu trupele ucrainene.

Conturile de pe X au fost concepute pentru a răspândi ştiri pro-Rusia, dar erau „roboţi” automatizaţi – nu persoane reale. În documentele judiciare făcute publice marţi, Departamentul de Justiţie al SUA a declarat că operaţiunea a fost concepută de un editor adjunct la RT, deţinut de Kremlin, fostul Russia Today.

RT deţine canale de televiziune în limba engleză şi în alte câteva limbi, dar pare mult mai populară pe reţelele de socializare decât pe undele convenţionale.

Departamentul de Justiţie a confiscat două site-uri web care au fost utilizate pentru emiterea de e-mailuri asociate conturilor de roboţi şi a ordonat X să transmită informaţii referitoare la 968 de conturi despre care anchetatorii spun că erau roboţi.

Potrivit documentelor judiciare, inteligenţa artificială a fost utilizată pentru a crea conturile, care au difuzat apoi poveşti pro-ruseşti, în special despre războiul din Ucraina.

„Acţiunile de astăzi reprezintă o premieră în ceea ce priveşte perturbarea unei ferme de boți generativi pentru reţelele de socializare susţinute de Rusia şi îmbunătăţite cu inteligenţă artificială”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata